Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (23): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (20.03-04.04.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (20.03-04.04.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (20.03-04.04.2018):

  1. nieodpowiedni charakterystyka sensoryczna ziaren dyni z Chin, przez Polskę (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: zniszczenie)
  2. norowirus (GI; GII /25g) w mrożonych malinach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)
  3. Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g) w mrożonych filetach z kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: zatrzymane przez operatora)
  4. benzo(a)piren (6.3 µg/kg - ppb) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (37.4 µg/kg - ppb) w chłodzonej, wędzonej golonce wieprzowej (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Raport nr 2/2018 dotyczący nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski

Nasz projekt FitoExport - pozytywnie oceniony i rekomendowany do dofinasowania przez NCBR

Porozumienie GIORIN i KAS w zakresie nadzoru nad przemieszczaniem i wprowadzaniem do obrotu środków ochrony roślin

Reklamuj środki ochrony roślin tylko zgodnie z prawem

Komunikaty NIK:

NIK z KRD o produkcji drobiarskiej w Polsce

NIK o spółkach hodowli roślin

Komunikaty UOKik:

II faza postępowania: Smithfield Foods - Pini Polonia

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.