Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (24): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (05-16.04.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostatnich dwóch tygodni (05-16.04.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (05-16.04.2018):

  1. alkaloidy pirolizydynowe w ogóreczniku (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorcy)
  2. Listeria monocytogenes (>100 jtk/g) w chłodzonym, wędzonym łososiu oraz pstrągu (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)
  3. niedeklarowana obecność siarczynów  (36 mg/kg - ppm) w piwnej musztardzie (musztarda na bazie piwa zamiast octu) (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Drugi sezon miejskiej pasieki eksperymentalnej rozpoczęty

Komunikaty IJHARS:

Przedsiębiorcy i rolnicy

Pozytywny wynik audytu przejścia na nową normę ISO 9001:2015 w Inspekcji JHARS

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w II półroczu 2017 r.

Komunikaty GIW:

Świadectwo zdrowia dla mięsa wołowego (za wyjątkiem mięsa mechanicznie odkostnionego) eksportowanego z Polski na Ukrainę

Komunikaty UOKiK:

Mylące informacje na etykietach wód - kontrola Inspekcji Handlowej

Zgoda na koncentrację: przejęcie Stokrotki

Kluczowe obszary: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn