Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (5): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (28.06-11.07.2017)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (28.06-11.07.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (28.06-11.07.2017):

  1. wybrzuszone opakowania szynki w plastrach oraz gotowanej szynki pokrojonej w kostkę (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: ostrzeżenie publiczne - informacja prasowa)
  2. chlorpyrifos (0.25 mg/kg - ppm) i tetraconazol (0.34 mg/kg - ppm) w sałacie masłowej (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  3. chlorpyrifos (0.93 mg/kg - ppm) w mrożonych brokułach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  4. zbyt wysoka zawartość nasion ambrozji (Ambrosia spp.) (293 mg/kg - ppm) w pokarmie dla ptaków (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofane z rynku)
  5. Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g) w mielonym mięsie z indyka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorców)
  6. pozostałość środka toltrazuril powyżej MRL (Najwyższego Dopuszczalnego Stężenie Pozostałości) (1240 µg/kg - ppb) w wątróbce kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wstrzymane przez operatora)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORIN:

122 tony nielegalnych środków ochrony roślin zatrzymane w wyniku operacji Silver Axe II

Narada z Wojewódzkimi Inspektorami

Rozmowa z Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Gryka wróciła do rejestru odmian

Komunikaty IJHARS:

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2017 r.

Komunikaty GIW:

Komunikat prasowy dotyczący wyznaczenia pięćdziesiątego ogniska afrykańskiego pomoru świń w Polsce

Afrykański pomór świń - zasady ochrony świń przed chorobą

Komunikaty NIK:

Coraz mniej rolników w Europie - ważny raport ETO przedstawiony w NIK

Komunikaty UOKiK:

Walmark - decyzja UOKiK

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.