Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (3): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (31.05-13.06.2017)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (31.05-13.06.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (31.05-13.06.2017):

  1. Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w chłoldzonych piersiach kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: brak)
  2. śladowe ilości soi  (13.6 mg/kg - ppm) w chłodzonych kiełbaskach typu hot-dog (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: brak)
  3. Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w chłodzonych filetach z piersi kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: brak)
  4. Listeria monocytogenes (1200 CFU/g) w chłodzonych, wędzonych płatach pstrąga łososiowego (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofany przez operatora)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORIN:

Ustalenie terminu kontroli sadów produkujących jabłka na rynek chiński

Nowe regulacje euroazjatyckiej unii gospodarczej

Komunikaty IJHARS:

Podwójna jakość artykułów spożywczych - Spotkanie Grupy Wyszehradzkiej

Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2016 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym

Narada Kierownictwa IJHARS

Komunikaty NIK:

Najnowszy raport ETO o systemie kontroli rybołówstwa zaprezentowany w NIK

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.