Urzędowa Kontrola Żywności (1): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (04-16.05.2017)
Szanowni Państwo,
poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (04-16.05.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (04-16.05.2017):
- Norowirus (1 z 5 próbek /25g) w mrożonych truskawkach
- Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g) w chłodzonym filecie z indyka
- Dioksyny (0.99 pg WHO TEQ/g) w suszonych wytłokach z jabłek
- Niezadeklarowana gorczyca (2.6 mg/kg - ppm) w sosie bolońskim z przyprawami
- Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w udkach z kurczaka
- Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w chłodzonych filetach z kurczaka
Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:
Komunikaty PIORiN:
Ułatwienia w handlu polskimi ziemniakami
Potencjalne uruchomienie eksportu świeżych owoców jabłek i gruszek do usa
Możliwość ubiegania się o wsparcie finansowe
Bezpieczne dla pszczół stosowanie środków ochrony roślin
Nowe prawo dotyczące zdrowia roślin UE
Komunikaty GIW:
Przeczytaj także
-
14.06.2017
Urzędowa Kontrola Żywności (3): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (31.05-13.06.2017)
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (31.05-13.06.2017)
-
31.05.2017
Urzędowa Kontrola Żywności (2): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (17-30.05.2017)
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (17-30.05.2017)
-
12.05.2017
Nowe Rozporządzenie MRiRW w sprawie bakterii Clavibacter
W dniu 26 kwietnia 2017 r. pojawiło się nowe Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu...