Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (6): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (12-25.07.2017)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (12-25.07.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (12-25.07.2017):

  1. norowirus (GI /25g) w mrożonych malinach z Bułgarii, pakowanych w Polsce (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)
  2. Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w chłodzonych piersiach z kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: oficjalne zatrzymanie)
  3. Campylobacter jejuni (pomiędzy 100 a 3900 jtk./g) w chłodzonym mięsie z kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorców)
  4. fragmenty szkła (22.2 x 15.8 x 2.16 mm) w sosie tatarskim w szklanym słoiku (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie władz)
  5. Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w chłodzonych piersiach z kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie władz)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORIN:

Sezon na zdrowe owoce

Komunikaty IJHARS:

Wytyczne dotyczące znakowania alergenami

Kiełbasa biała parzona wielkopolska – 39 polska nazwa zarejestrowana w systemie ChNP, ChOG i GTS

Komunikaty GIW:

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii na temat możliwości eksportu mięsa drobiowego i produktów drobiarskich z Polski do państw trzecich (wg stanu na 20 lipca 2017 r.)

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o zniesieniu przez Macedonię restrykcji związanych z grypą ptaków w Polsce

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o możliwości eksportu drobiowego materiału genetycznego z Polski do Izraela

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o zniesieniu przez Filipiny restrykcji związanych z grypą ptaków w Polsce

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wprowadzenia nowej edycji „Programu bioasekuracji

Nowe przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików

Zbiorcza informacja o petycjach rozpatrzonych w roku 2016 przez Głównego Lekarza Weterynarii.

Komunikaty GIS:

Informacja o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia)

Wyrok: Pojazd, z którego sprzedaje się żywność, podlega urzędowej kontroli żywności.

 

Wybierz temat: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.