Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 21 kwietnia 2021 r. strona australijska przekazała informację o ostatecznym zatwierdzeniu nowych wzorów świadectw zdrowia dla produktów mlecznych.
W wyniku negocjacji prowadzonych z australijskim Departamentem Rolnictwa i Zasobów Wodnych uzgodniono nowe wzory świadectw zdrowia dla przeznaczonych do spożycia przez ludzi: sera (innego niż ser wyprodukowany z surowego mleka) i masła oraz dla produktów mlecznych z mleka krowiego. Przedmiotowe dokumenty są dostępne na stronie internetowej GIW oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Przedmiotowe świadectwo jest drukowane na specjalnie zabezpieczonym papierze, zaś jego wzór został zamieszczony na stronie internetowej GIW.
W 2020 r. globalni liderzy mleczarstwa koncertowali swoją uwagę na rynku azjatyckim. Poszukiwali rozwiązań w zakresie alternatyw dla mleka jak również kładli coraz większą atencję na aspekty zrównoważonej produkcji i ograniczenia wpływu produkcji mleka na środowisko.
W trzecim tygodniu marca 2021 r. ceny zbytu masła w blokach w Polsce osiągnęły najwyższy poziom od maja 2019 r. – 17,45 PLN/kg. Tylko w okresie ostatniego miesiąca ceny te wzrosły o 12%, a dynamika wzrostu od początku roku wyniosła blisko 19%.