Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.

Cel wydarzenia                                                                                

Wiodącym celem Kongresu jest dyskusja nad stworzeniem platformy wspólnych działań administracji centralnej, organizacji samorządowych, placówek oświatowych
i naukowych, producentów i dystrybutorów żywności oraz organizacji pozarządowych
w celu kształtowania prozdrowotnego stylu życia najmłodszego pokolenia w trosce
o zdrowie publiczne kolejnych generacji. Kontekstem dla poruszanych na Kongresie zagadnień są niepokojące dane statystyczne wskazujących na to, że dzieci w Polsce należą do najszybciej tyjących w Europie, jak również rosnące problemy z niedoborami żywieniowymi, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych już we wczesnym wieku. Obserwuje się także niedostateczną aktywność fizyczną wśród dzieci, co przyczynia się do dalszego pogarszania ich kondycji zdrowotnej i zwiększa obciążenie dla systemu opieki zdrowotnej w przyszłości.

Chcemy, aby wydarzenie było istotnym krokiem w kierunku poprawy zdrowia dzieci
i młodzieży w Polsce poprzez promowanie współpracy między różnymi sektorami.

Adresaci

Kongres skierowany jest do naukowców, lekarzy, dietetyków, decydentów, przedstawicieli instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym oraz sektora produkcji żywności. Zapraszamy także wszystkich, którym bliskie są zagadnienia związane ze zdrowym, żywieniem, przyszłością zdrowotną młodego pokolenia oraz poprawą kondycji polskiego systemu opieki zdrowotnej w przyszłości.

Program i prelegenci

Kongres składać się będzie z licznych debat, paneli dyskusyjnych oraz sesji plenarnych, które skupią się na kluczowych tematach związanych z żywieniem i zdrowiem dzieci i młodzieży. Wśród poruszanych tematów znajdą się:

  • Diagnoza zdrowia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży.
  • Interdyscyplinarne strategie na rzecz zdrowia dzieci.
  • Rola producentów żywności w promowaniu zdrowego stylu życia.
  • Żywienie w przedszkolach.
  • Projekty marek żywnościowych odpowiedzialnych społecznie.

Podczas debaty zostaną zaprezentowane wyniki następujących programów realizowanych
w ostatnich latach przed podmioty publiczne jak i również prywatne:

  1. Junior-Edu-Żywienie - program edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci i młodzieży, łączący teoretyczną wiedzę z praktycznymi warsztatami.
  2. Trzymaj formę - inicjatywa mająca na celu promowanie aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia w szkołach, angażująca uczniów, nauczycieli i rodziców.
  3. Lekkoatletyka dla każdego - program wspierający rozwój sportowy dzieci i młodzieży poprzez dostęp do profesjonalnych treningów lekkoatletycznych i zawodów sportowych.

Wśród prelegentów znajdą się wybitni eksperci, w tym:

  • Prof. dr hab. Anna Fijałkowska z Instytutu Matki i Dziecka, specjalistka w chorobach serca u dzieci.
  • Prof. Paulina Nowicka z Uniwersytetu w Uppsali, znana z badań nad dietetyką
    i pediatrią.
  • Prof. dr hab. Bartosz Molik z Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, ekspert w adaptowanej aktywności fizycznej.
  • Prof. dr hab. Mariusz Panczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalista w metodologii badań i biostatystyki.
  • dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet, dziennikarka, biotechnolożka

Patronat i partnerzy

Honorowy patronat nad Kongresem objęli Ministerstwo Sportu i Turystyki,  Rektor SGGW, prof. dr hab. Michał Zasada, Polska Akademia Nauk.

Partnerami wydarzenia są między innymi Polska Federacja Producentów Żywności, Nestlé oraz Lesaffre, Krajowa Unia Producentów soków.  

Partnerami medialnymi kongresu są: FoodFakty, Polska Agencja Prasowa, Medonet, stronazdrowia.pl, Puls Kids

Informacje udział

Informacje o Kongresie, a także pełny program wydarzenia dostępne są na stronie www partnerstwosggw.pl

Udział w wydarzeniu w formule online, link do transmisji https://youtu.be/Jr_z5IwMVqw

PROGRAM


 

Program
9:00 – 10:00 Rejestracja, powitalna kawa
10:00 – 10:15 Sesja inauguracyjna
10:15 – 12:00 Sesja plenarna: „Diagnoza zdrowia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży”
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska, Instytut Matki i Dziecka: Czy rzeczywiście otyłość jest problemem u dzieci i młodzieży w Polsce? – wyniki badań populacyjnych
Prof. Paulina Nowicka, Uppsala University: Rola programów edukacyjnych dla rodziców w zapobieganiu otyłości u dzieci
Prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie: Kondycja fizyczna dzieci i młodzieży – diagnoza, rozwiązania i wdrożenia
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny: Znaczenie higieny cyfrowej w kształtowaniu poprawnych nawyków żywieniowych
Dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego: Model wsparcia psychologiczno-pedagogicznego dla uczniów i nauczycieli
dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet, dziennikarka, biotechnolożka
12:00 – 12:30 Przerwa kawowa oraz sesja posterowa
12:30 – 13:30 Debata I – Interdyscyplinarne strategie na rzecz zdrowia dzieci
Prowadzący: Sebastian Chmara
Paneliści: Przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz przedstawiciele zespołów prowadzących projekty badawczo-edukacyjne z zakresu zdrowia dzieci i młodzieży
13:30 – 14:45 Lunch
13:30 – 14:00 Briefing prasowy
14:00 – 14:30 Pokaz kulinarny nt. wykorzystania plant-based food
14:45 – 16:00 Debata II – Zdrowa przyszłość: inicjatywy producentów żywności dla dzieci i młodzieży
Prowadząca: Sylwia Kalska-Myziak
Paneliści: Przedstawiciele producentów żywności nt. podejmowanych działań w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
Paneliści
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska, Instytut Matki i Dziecka
Prof. Paulina Nowicka, Uppsala University
Prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi

Autor: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.