Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
Cel wydarzenia
Wiodącym celem Kongresu jest dyskusja nad stworzeniem platformy wspólnych działań administracji centralnej, organizacji samorządowych, placówek oświatowych
i naukowych, producentów i dystrybutorów żywności oraz organizacji pozarządowych
w celu kształtowania prozdrowotnego stylu życia najmłodszego pokolenia w trosce
o zdrowie publiczne kolejnych generacji. Kontekstem dla poruszanych na Kongresie zagadnień są niepokojące dane statystyczne wskazujących na to, że dzieci w Polsce należą do najszybciej tyjących w Europie, jak również rosnące problemy z niedoborami żywieniowymi, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych już we wczesnym wieku. Obserwuje się także niedostateczną aktywność fizyczną wśród dzieci, co przyczynia się do dalszego pogarszania ich kondycji zdrowotnej i zwiększa obciążenie dla systemu opieki zdrowotnej w przyszłości.
Chcemy, aby wydarzenie było istotnym krokiem w kierunku poprawy zdrowia dzieci
i młodzieży w Polsce poprzez promowanie współpracy między różnymi sektorami.
Adresaci
Kongres skierowany jest do naukowców, lekarzy, dietetyków, decydentów, przedstawicieli instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym oraz sektora produkcji żywności. Zapraszamy także wszystkich, którym bliskie są zagadnienia związane ze zdrowym, żywieniem, przyszłością zdrowotną młodego pokolenia oraz poprawą kondycji polskiego systemu opieki zdrowotnej w przyszłości.
Program i prelegenci
Kongres składać się będzie z licznych debat, paneli dyskusyjnych oraz sesji plenarnych, które skupią się na kluczowych tematach związanych z żywieniem i zdrowiem dzieci i młodzieży. Wśród poruszanych tematów znajdą się:
Podczas debaty zostaną zaprezentowane wyniki następujących programów realizowanych
w ostatnich latach przed podmioty publiczne jak i również prywatne:
Wśród prelegentów znajdą się wybitni eksperci, w tym:
Patronat i partnerzy
Honorowy patronat nad Kongresem objęli Ministerstwo Sportu i Turystyki, Rektor SGGW, prof. dr hab. Michał Zasada, Polska Akademia Nauk.
Partnerami wydarzenia są między innymi Polska Federacja Producentów Żywności, Nestlé oraz Lesaffre, Krajowa Unia Producentów soków.
Partnerami medialnymi kongresu są: FoodFakty, Polska Agencja Prasowa, Medonet, stronazdrowia.pl, Puls Kids
Informacje udział
Informacje o Kongresie, a także pełny program wydarzenia dostępne są na stronie www partnerstwosggw.pl
Udział w wydarzeniu w formule online, link do transmisji https://youtu.be/Jr_z5IwMVqw
PROGRAM
Program |
---|
9:00 – 10:00 Rejestracja, powitalna kawa |
10:00 – 10:15 Sesja inauguracyjna |
10:15 – 12:00 Sesja plenarna: „Diagnoza zdrowia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży” Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska, Instytut Matki i Dziecka: Czy rzeczywiście otyłość jest problemem u dzieci i młodzieży w Polsce? – wyniki badań populacyjnych Prof. Paulina Nowicka, Uppsala University: Rola programów edukacyjnych dla rodziców w zapobieganiu otyłości u dzieci Prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie: Kondycja fizyczna dzieci i młodzieży – diagnoza, rozwiązania i wdrożenia Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny: Znaczenie higieny cyfrowej w kształtowaniu poprawnych nawyków żywieniowych Dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego: Model wsparcia psychologiczno-pedagogicznego dla uczniów i nauczycieli dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet, dziennikarka, biotechnolożka |
12:00 – 12:30 Przerwa kawowa oraz sesja posterowa |
12:30 – 13:30 Debata I – Interdyscyplinarne strategie na rzecz zdrowia dzieci Prowadzący: Sebastian Chmara Paneliści: Przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz przedstawiciele zespołów prowadzących projekty badawczo-edukacyjne z zakresu zdrowia dzieci i młodzieży |
13:30 – 14:45 Lunch |
13:30 – 14:00 Briefing prasowy |
14:00 – 14:30 Pokaz kulinarny nt. wykorzystania plant-based food |
14:45 – 16:00 Debata II – Zdrowa przyszłość: inicjatywy producentów żywności dla dzieci i młodzieży Prowadząca: Sylwia Kalska-Myziak Paneliści: Przedstawiciele producentów żywności nt. podejmowanych działań w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży |
Paneliści |
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska, Instytut Matki i Dziecka Prof. Paulina Nowicka, Uppsala University Prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny Dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego |