Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ważenie, pakowanie i kontrola jakości płatków zbożowych i musli – Ishida zwiększa dokładność dzięki elastyczności

Kategoria: Procesy i Technologie

Aby sprostać wysokiemu zapotrzebowaniu na swoje produkty, Peter Kölln potrzebował rozwiązania do pakowania, które byłoby w stanie obsłużyć szeroką gamę formatów opakowań i było odpowiednie zarówno dla musli jak i płatków zbożowych. Ponadto producentowi zależało na wysokowydajnym systemie kontroli jakości.

Rozwiązanie stworzone przez Ishida – składające się z dwóch naważarek wielogłowicowych CCW-RS, systemu kontroli rentgenowskiej IX-GA-4075 i wagi kontrolnej DACS-G – pozwala obsługiwać różne rodzaje musli i płatków, a także różne formaty opakowań, które w przypadku tego producenta zawierają od 325g do 1kg produktu. Linia może pracować z prędkością do 140 opakowań na minutę (po 70 na każdej maszynie), z dokładnością do 0,5% wagi docelowej.

Nowy produkt

„Ogromna elastyczność oferowana przez nową linię, pozwala nam przetwarzać bardzo szeroką gamę produktów, na jednym systemie, z dużą prędkością.” Modernizacja techniczna umożliwiła firmie rozszerzenie swojej oferty o nowy produkt – płatki owsiane.

Wstępnie wymieszane musli i Fleks są podawane przez podnośnik kubełkowy na dwie wagi. Zboże przechodzi przez rynny wlotowe na stoły dyspersyjne, gdzie bardzo czułe ogniwo obciążnikowe Ishida ze sprzężeniem zwrotnym do podajnika zapewnia równomierny i stały przepływ produktu do podajników promieniowych. Wszystkie leje są wyposażone w zasuwy zapobiegające wyciekom, aby drobny produkt nie wydostawał się podczas procesu ważenia.

Mikroprocesor jest w stanie w ułamku sekundy obliczyć optymalną kombinację lejów, która pozwoli osiągnąć wynik najbardziej zbliżony do wagi docelowej. Precyzyjnie dozowane porcje są następnie uwalniane bezpośrednio do maszyny pakującej. Do płatków stosuje się folię powlekaną aluminium, a musli pakowane są w przezroczyste plastikowe torby, a następnie w kartonowe pudła.

Wyzwania

Szczególnym wyzwaniem, jakie stwarza w pełni automatyczne ważenie produktów zbożowych, jest ilość generowanego pyłu. Konstrukcja naważarek CCW-RS zapewnia delikatny przepływ produktu, wszystkie części stykowe są również polerowane elektrostatycznie, aby zminimalizować ryzyko osiadania kurzu. Dodatkowo, aby zapobiec zanieczyszczeniu kurzem, wagi są umieszczone w specjalnej osłonie przeciwpyłowej z wyciągiem powietrza.

Po wykonaniu ważenia i napełnieniu opakowań, linia pakowania, która do tej pory była podzielona, łączy się w jeden pas, a produkty przechodzą proces dokładnej kontroli. System kontroli rentgenowskiej Ishida IX-GA-4075 wykrywa kamień, szkło i metal – wszystkie ciała obce, które mogą występować w produktach zawierających rodzynki i orzechy – z wysoką niezawodnością. Opakowania zawierające zbrylony produkt, co również uważane jest za wadę jakościową, są eliminowane za pomocą zintegrowanej dyszy powietrznej.

„Jesteśmy świadomi jakości i zawsze dążymy do osiągnięcia jej maksimum” – wyjaśnia Denise Stoldt, technical project planner w Peter Kölln’s. „System kontroli rentgenowskiej Ishida działa o wiele dokładniej niż model konkurencji, którego również używamy” – dodaje.

Kontrola rentgenowska

Opatentowana technologia zastosowana w systemie kontroli rentgenowskiej firmy Ishida, bazuje na oprogramowaniu z inteligentnym algorytmem genetycznym. Analizując dane obrazu na przestrzeni wielu cykli naważeń, maszyna osiąga niezwykle wysoki poziom dokładności kontroli. Ponieważ podobne zanieczyszczenia zwykle występują wielokrotnie w produkcji żywności, system może, przy każdej procedurze kontroli, tworzyć coraz dokładniejszą bazę porównawczą. Baza danych gromadzi cenne informacje i pomaga wyeliminować powtarzające się źródła skażenia. W ten sposób Peter Kölln może zagwarantować, że jego proces produkcji i pakowania są bezpieczne.

Łatwy w użyciu Ishida IX-GA-4075 posiada funkcję automatycznej konfiguracji i jest gotowy do użycia w ciągu 90 sekund. Precyzyjne regulacje mogą być dokonywane w trakcie produkcji – możliwość wprowadzenia nawet 100 ustawień wstępnych umożliwia szybką zmianę produktu.

Jak podkreśla Denise Stoldt, cały system działa bardzo płynnie, osiągnął już stabilną wydajność w trybie trzyzmianowym.

Źródło: www.ishidaeurope.pl/

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.