Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii kiełków brokułu.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”
Numer partii: 07.04.2023 Z2
Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
Kod kreskowy: 5907771443225
Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa
Podmiot wszczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. W dn. 31.03.2023 r. zaprzestano produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji kiełków brokułu
(nr partii 07.04.2023 Z2). W dn. 01.04.2023 r. odbyło się mycie i dezynfekcja zakładu. Zakład przeprowadził badania wymazów środowiskowych.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii pierogów z mięsem wieprzowym.
GIS został poinformowany o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w partii popcornu, dystrybuowanego przez Bio Planet S.A., pochodzącego z Turcji.