Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g
Numer partii: 0211101071
Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
29 listopada 2021r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia.
Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
GIS został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach o wykryciu tlenku etylenu w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
GIS został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu tlenku etylenu (wyrażonego jako suma 2-chloroetanolu i tlenku etylenu) w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w określonej poniżej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP.