Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa
O wycofaniu ww. produktów producent poinformował zamieszczając na swojej stronie internetowej stosowny komunikat: http://www.pwkier.pl/o-firmie
Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj w produkcie "Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt."
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Zagrożenie: Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zakażenia pałeczką Salmonella.
Produkt SÖTSAK SKUMTOPP zawiera w swoim składzie serwatkę w proszku (z mleka). Na etykiecie nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – mleka. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko lub jego składniki może wywołać u nich reakcję alergenną.