Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostrzeżenie GIS: stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj

Kategoria: Alerty , Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3

Kraj pochodzenia: Polska

Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03  PWK93K3  A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901

Producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901

Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. dobrowolnie wycofuje z obrotu wskazaną w komunikacie partię jaj. Odpowiednie informacje w tej sprawie umieściła na stronie internetowej: http://www.fdw.pl/pl.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec fermy i zakładu pakowania. Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych. W wyniku natychmiastowych działań kontrolnych organów Inspekcji Weterynaryjnej, zakwestionowana partia jaj zostanie wycofana z obrotu.

Ponadto Główny Inspektor Sanitarny poinformował PWIS w Warszawie właściwego dla siedziby dystrybutora o konieczności podjęcia działań w celu wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Jeronimo Martins Polska S.A. potwierdziła wycofanie ww. partii jaj. Firma poinformowała, że ww. partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Źródło: GIS

Autor:GIS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.