Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj
Produkt: Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3
Kraj pochodzenia: Polska
Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03 PWK93K3 A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901
Producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa
Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. dobrowolnie wycofuje z obrotu wskazaną w komunikacie partię jaj. Odpowiednie informacje w tej sprawie umieściła na stronie internetowej: http://www.fdw.pl/pl.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec fermy i zakładu pakowania. Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych. W wyniku natychmiastowych działań kontrolnych organów Inspekcji Weterynaryjnej, zakwestionowana partia jaj zostanie wycofana z obrotu.
Ponadto Główny Inspektor Sanitarny poinformował PWIS w Warszawie właściwego dla siedziby dystrybutora o konieczności podjęcia działań w celu wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu.
Jeronimo Martins Polska S.A. potwierdziła wycofanie ww. partii jaj. Firma poinformowała, że ww. partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:
https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W uzupełnieniu do komunikatu z dnia 21.03.2019 r. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w drugiej próbce jaj pobranych do badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Zagrożenie: Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zakażenia pałeczką Salmonella.
Produkt SÖTSAK SKUMTOPP zawiera w swoim składzie serwatkę w proszku (z mleka). Na etykiecie nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – mleka. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko lub jego składniki może wywołać u nich reakcję alergenną.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Możliwa obecność szkła w produkcie, co wiąże się z ryzykiem zranienia przewodu pokarmowego.