Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W uzupełnieniu do komunikatu z dnia 21.03.2019 r. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w drugiej próbce jaj pobranych do badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane numerem partii 31-03 PWK93K2 A
Kraj pochodzenia – Polska
Najlepiej spożyć przed: data na górze opakowania
Numer partii – data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03 PWK93K2 A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL 30225901, a na skorupce znajduje się kod: 3PL30051328 K2
Producent – Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901
Dystrybutor – Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa
Zdjęcie poglądowe produktu, ostrzeżenie dotyczy tylko partii 31-03 PWK93K2 A
Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. deklaruje, że dobrowolnie wycofała z obrotu wskazaną w komunikacie partię jaj. Odpowiednie informacje w tej sprawie producent umieścił na stronie internetowej: http://www.fdw.pl/pl.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii, który w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych.
W wyniku natychmiastowych działań organów Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zakwestionowana partia jaj została objęta procedurą wycofywania z obrotu i od konsumentów.
Jeronimo Martins Polska S.A. potwierdziła wycofanie ww. partii jaj. Firma poinformowała, że ww. partia produktu trafiła do centrum dystrybucyjnego w Lubartowie, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii 31-03 PWK93K2 A i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:
https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj w produkcie "Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt."
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Zagrożenie: Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zakażenia pałeczką Salmonella.
Produkt SÖTSAK SKUMTOPP zawiera w swoim składzie serwatkę w proszku (z mleka). Na etykiecie nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – mleka. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko lub jego składniki może wywołać u nich reakcję alergenną.