Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aktualizacja komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj

Kategoria: Alerty , Bezpieczeństwo Żywności

W uzupełnieniu do komunikatu z dnia 21.03.2019 r. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w drugiej próbce jaj pobranych do badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane numerem partii 31-03  PWK93K2  A

Kraj pochodzenia – Polska

Najlepiej spożyć przed: data na górze opakowania

Numer partii – data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03  PWK93K2  A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL 30225901, a na skorupce znajduje się kod:  3PL30051328 K2

Producent – Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901

Dystrybutor – Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa

Zdjęcie poglądowe produktu, ostrzeżenie dotyczy tylko partii 31-03  PWK93K2  A

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. deklaruje, że dobrowolnie wycofała z obrotu wskazaną w komunikacie partię jaj. Odpowiednie informacje w tej sprawie producent umieścił na stronie internetowej: http://www.fdw.pl/pl.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii, który w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych.
W wyniku natychmiastowych działań organów Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zakwestionowana partia jaj została objęta procedurą wycofywania z obrotu i od konsumentów.

Jeronimo Martins Polska S.A. potwierdziła wycofanie ww. partii jaj. Firma poinformowała, że ww. partia produktu trafiła do centrum dystrybucyjnego w Lubartowie, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii 31-03  PWK93K2  A i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Źródło: GIS

Autor:GIS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.