Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wzrost kosztów w produkcji pieczywa

Kategoria: Biznes

Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem, gdzie koszty wzrosły o około 8% wobec 2017 r.

Koszty wynagrodzeń

Najwyższą dynamiką zmian charakteryzowały się koszty wynagrodzeń – przyrost o prawie 18% wobec analogicznego okresu przed rokiem. Co warte podkreślenia, w produkcji pieczywa koszty te mają znacznie większy (około 22-proc.) udział w kosztach ogółem niż w przypadku innych branż sektora spożywczego, gdzie udział ten sięga kilkunastu procent (a czasami jest wręcz jednocyfrowy).

Koszty materiałowe

Koszty materiałowe, które stanowią około 45% wszystkich kosztów produkcji pieczywa, w styczniu-czerwcu br. były o 15% wyższe wobec stycznia-czerwca 2017 r. Można jednak przypuszczać, że wzrosty cen skupu zbóż, jakie miały miejsce w sierpniu – październiku br., przełożą się na znacznie silniejszy przyrost kosztów materiałowych w II półroczu 2018 r.

W tej sytuacji nie dziwią ostatnie podwyżki cen detalicznych pieczywa. Według danych GUS w październiku br. chleb pszenno-żytni był przeciętnie o prawie 8% droższy niż rok wcześniej, zaś bułka pszenna o prawie 10%.

Wybierz obszar: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

  • 07.12.2018

    W bieżącym roku rośnie produkcja artykułów zbożowych

    Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja większości artykułów zbożowych. Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mąki żytniej. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 150 tys. t, czyli...

    Czytaj więcej
  • 23.11.2018

    Niewielki eksport pszenicy z UE

    W pierwszych kilku miesiącach sezonu 2018/19 eksport pszenicy z UE był znacznie mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Według raportu „Strategie grains”, opublikowanego 15 listopada br., całkowity eksport pszenicy z UE-28 do krajów trzecich w sezonie 2018/19 wyniesie zaledwie 19,5 mln t. Oznacza to spadek o 5%...

    Czytaj więcej
  • 09.11.2018

    Wzrost znaczenia Ukrainy na globalnym rynku kukurydzy

    Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć. W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.