Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zaawansowany rentgen Ishida wyróżniony nagrodami branżowymi

Kategoria: Procesy i Technologie

Wyzwania jakości i bezpieczeństwa w dzisiejszych rynkach spożywczych 

Jakość i bezpieczeństwo żywności zawsze miały ogromne znaczenie dla jej  producentów i przetwórców. Jednak na dzisiejszych wysoce konkurencyjnych rynkach, przy  presji  na marże, jak i potrzebie  maksymalizacji przepustowości oraz wydajności na liniach produkcyjnych i pakujących, wymóg skutecznych systemów kontroli jakości nigdy nie był większy. 

Rola technologii IX-PD w podnoszeniu standardów kontroli jakości 

Co równie ważne, sprzedawcy detaliczni także narzucają coraz bardziej rygorystyczne standardy jakości, podczas gdy rozprzestrzenianie się kanałów mediów społecznościowych sprawia, że głos konsumenta – szczególnie jeśli chodzi o reklamacje – staje się coraz głośniejszy. Oznacza to, że nawet niewielki problem z jakością może narazić markę nie tylko na kary finansowe, ale także na utratę reputacji.

Innowacyjne rozwiązania IX-PD: Skuteczne wykrywanie ciał obcych 

Ishida IX-PD pomaga producentom sprostać tym wyzwaniom dzięki wprowadzeniu nowego czujnika i technologii przetwarzania obrazu. Zapewnia to najwyższy poziom czułości wykrywania, utrzymując bardzo wysoką rozdzielczość i wyraźniejszy obraz niż konwencjonalne systemy rentgenowskie. 

W rezultacie nowy model może wykrywać zarówno ciała obce o niskiej gęstości, jak i te o bardzo małych rozmiarach – na przykład ości w filetach rybnych i drobne druty ze stali nierdzewnej – z doskonałą dokładnością, umożliwiając jednocześnie producentom utrzymanie wysokich wskaźników wydajności. Jest również w stanie niezawodnie wykrywać ciała obce w zastosowaniach, w których produkty nakładają się na siebie lub stoją w opakowaniu.

Skuteczność IX-PD w testach: Minimalizacja błędów i ręcznych inspekcji 

W testach IX-PD wykazał prawie 100% wykrywalność kości w różnych produktach, w tym w kurczaku, pokrojonym w kostkę mięsie i kiełbasach, na przykład osiągając wzrost z 40% do 100% w porównaniu z istniejącymi technologiami rentgenowskimi do wykrywania kości w filetach z piersi kurczaka. 

Zwiększone możliwości wykrywania IX-PD dodatkowo minimalizują potrzebę ręcznych inspekcji, a zdolność urządzenia do rozpoznawania różnicy między żywnością a ciałami obcymi z dużą dokładnością zmniejsza odsetek błędów w wykrywaniu. W ten sposób firmy mogą utrzymywać rygorystyczne procedury kontroli jakości bez uszczerbku dla przepustowości.

"Podczas gdy producenci żywności już teraz narzucają rygorystyczne standardy jakości i bezpieczeństwa, nawet najmniejszy błąd może mieć dziś poważne konsekwencje dla wizerunku firmy lub marki" – mówi Dominika Puszczyńska, Product Manager X-ray Inspection Systems w Ishida Europe.

"Dlatego też IX-PD został opracowany, aby zaoferować firmom najlepszą czułość i pełne zaufanie do skuteczności ich procedur kontroli jakości. Jesteśmy niezwykle dumni, że ten znaczący postęp w technologii kontroli rentgenowskiej został doceniony poprzez zdobycie tej prestiżowej nagrody".

*IX-PD oznacza aparat rentgenowski z podwójną energią zliczania fotonów. Ten nowy rodzaj technologii wykrywania promieniowania rentgenowskiego, podwójne przetwarzanie energii w połączeniu z nowym czujnikiem, osiąga wysoką czułość zarówno w przypadku bardzo małych, jak i mało gęstych ciał obcych. 


Źródło: Ishida 

Pytania dotyczące zakupu maszyn Ishida:

Fenix Systems Sp. z o.o. 

ul. Długa 40, 

05-530 Góra Kalwaria

Tel: 605 212 210

E-mail: biuro@fenixsystems.eu 

****************************************************************************************************


O marce Ishida:

Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań do ważenia, pakowania i kontroli dla przemysłu spożywczego. Pomaga producentom zwiększyć automatyzację, zmniejszyć koszty i przestoje, zwiększyć wydajność operacyjną i zmaksymalizować zyski. 

Z zainstalowaną globalną bazą znacznie przekraczającą 100 000 maszyn przemysłowych, obejmującą ogromną liczbę zastosowań i rynków końcowych, firma jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych i jednym z wiodących globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 4.0.

Ta szeroka gama produktów, wraz z dogłębną wiedzą i doświadczeniem firmy w wielu branżach, oznacza, że Ishida jest w stanie zaprojektować i zainstalować kompletne rozwiązania "pod klucz" dla rynków takich jak przekąski i inne suche produkty spożywcze, mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe i świeże produkty.

Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zapewniając, że produkty spożywcze są dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony na całym świecie.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Przeczytaj także

DYSTRYBUTOREM URZĄDZEŃ ISHIDA JEST:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.