„Zawiera owady jadalne” – nowy znak graficzny na opakowaniach żywności
MRiRW planuje wprowadzić obowiązkowy znak graficzny dla żywności zawierającej owady jadalne, wynika to z projektu nowego rozporządzenia.
Celem projektowanej regulacji jest zapewnienie krajowym konsumentom jednolitej, graficznej informacji na temat obecności w środkach spożywczych nowej żywności z owadów – wskazano w projekcie rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi, zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt ten opublikowano 21.11.2023 r. w wykazie na stronie Rządowego Centrum Legislacji.
W Ocenie Skutków Regulacji (OSR) projektu przekazano, że należy zapewnić konsumentom oznakowanie, które umożliwi szybkie rozpoznanie środków spożywczych zawierających nową żywność z owadów "już na pierwszy rzut oka w sklepie".
Zaproponowany symbol to grafika, która przedstawia owada z rodziny pasikonikowatych z podpisem: "Zawiera owady jadalne". W myśl przepisów oznaczenie ma być umieszczane "na białym polu, w sposób czytelny".
Rozporządzenie ma wejść w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
Źródło: PAP
Przeczytaj także
-
11.07.2023
Bezpieczeństwo poddanego promieniowaniu UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii na temat poddanego działaniu promieniowania UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
23.05.2023
Mąka ze świerszczy w produktach spożywczych – czy tak będzie wyglądała nasza przyszłość?
Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.
-
03.05.2023
Spożywanie owadów może wpływać korzystnie na mikrobiotę jelitową
Według naukowców chityna i zdrowe tłuszcze z owadów jadalnych mogą działać korzystnie na mikrobiotę jelitową.