Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo poddanego promieniowaniu UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

W dniu 16 marca 2019 r. przedsiębiorstwo Nutri'Earth złożyło do Komisji wniosek zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 o wprowadzenie do obrotu w UE mąki Tenebrio molitor (mącznika). Mąka ta jest przeznaczona do wielu zastosowań spożywczych. Wnioskodawca zwrócił się o ochronę danych zgodnie z przepisami art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

Analizowany Novel Food (NF) to poddany działaniu promieni UV proszek z całego suszonego mącznika młynarka. Termin "mącznik młynarek" odnosi się do postaci larwalnej T. molitor, gatunku owada należącego do rodziny Tenebrionidae (chrząszczy mącznikowatych). Region wschodnio-śródziemnomorski wydaje się być jego miejscem pochodzenia. Do produkcji NF wykorzystywane są całe larwy mącznika. Owady są hodowane w kontrolowanych warunkach chowu.

Proces produkcji i przechowywanie

Zgodnie z przekazanymi informacjami NF produkowany jest zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) oraz Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Proces produkcji można podzielić na trzy odrębne części, tj. uprawę, zbiór i obróbkę pozbiorczą. Hodowla obejmuje kojarzenie dorosłej populacji owadów i hodowlę larw. Jaja są oddzielane od dorosłych owadów i wykluwają się oddzielnie. Jasnożółtobrązowe larwy po wykluciu z jaj rosną przez 12 tygodni w dedykowanych pojemnikach z polipropylenu o wysokiej gęstości (pojemniki posiadają atest do kontaktu z żywnością). Wnioskodawca stwierdził, że podczas hodowli larw nie stosuje się żadnych antybiotyków ani hormonów.

Obróbka pozbiorcza obejmuje zamrożenie larw (-18°C przez 5 minut), a następnie uśmiercenie przez blanszowanie (zmniejsza aktywność enzymatyczną). Te dwa etapy przyczyniają się do zmniejszenia obciążenia mikrobiologicznego larw, a także do eliminacji potencjalnie obecnych wirusów i pasożytów. Zblanszowane larwy suszy się w odwadniaczu wentylowanym (70°C), przy czym docelowa aktywność wody wynosi < 0,6. Wysuszone larwy są następnie mielone mechanicznie w celu wytworzenia proszku owadów. Powstały proszek jest następnie naświetlany światłem UVB w celu zwiększenia stężenia witaminy D3 w NF. NF przechowywany jest w hermetycznie zamkniętych nieprzezroczystych opakowaniach z atestem do kontaktu z żywnością w temperaturze pokojowej (~50% wilgotności względnej).

Skład

Składa się on głównie z surowego białka, tłuszczu i węglowodanów. Panel zauważa, że ​​stężenia metali ciężkich zgłoszone dla NF nie przekraczają maksymalnych poziomów ustalonych dla innych środków spożywczych i że są one podobne do stężeń wcześniej zgłoszonych i ocenionych dla innych produktów spożywczych pochodzących z całych owadów oraz że w obecnym prawodawstwie UE nie określono maksymalnych poziomów metali ciężkich dla owadów i ich produktów jako żywności. Stężenia analizowanych zanieczyszczeń procesowych (3-MCPD, akryloamid) nie budzą obaw dotyczących bezpieczeństwa.

  • NF zawiera średnio 53,0 (± 0,6) g białka surowego na 100 g.
  • Wnioskodawca określił ilościowo aminokwasy w pięciu partiach NF zgodnie z ISO 13903:2005 i rozporządzeniem Komisji (WE) nr 152/2009 13 i stwierdzono obecność wszystkich niezbędnych aminokwasów (IAA).
  • Głównymi kwasami tłuszczowymi w NF są kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas palmitynowy.
  • NF nie jest znaczącym źródłem witaminy D3 w diecie.

Panel uważa, że biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożycie NF nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym.

Kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania przewidziane przez wnioskodawcę:

Poziom FoodEx2

Kod FoodEx2

Kategoria żywności

Maksymalny poziom zużycia (g NF/100 g)

4

A004X

Chleb pszenny i bułki

4

3

A00AN

ciastka

4

3

A007D

Makaron i podobne produkty

3.5

4

A01PD

Kompot z owoców/warzyw

3.5

3

A0DPP

Ziemniaki i podobne

3

2

A02QE

Ser

1

Oszacowanie spożycia NF wynikające z jego wykorzystania jako składnika przewidzianych kategorii żywności przy maksymalnych proponowanych poziomach stosowania:

Grupa ludności

Wiek (lata)

Średnie spożycie (mg/kg mc. dziennie)

Spożycie P95 (mg/kg mc dziennie)

Najniższy 

Najwyższy 

Najniższy 

Najwyższy 

Niemowlęta

< 1

24

309

227

845

Małe dzieci

1 do < 3

178

404

362

773

Pozostałe dzieci

3 do < 10

112

388

280

744

Nastolatki

10 do < 18

63

181

122

393

Dorośli 

≥ 18

47

143

109

303

Alergenność

Panel wcześniej uznał, że spożycie źródła NF (mącznika żółtego) może wywołać pierwotne uczulenie na białka żółtego mącznika. Panel wcześniej uznał, że spożycie źródła NF (mącznika żółtego) może wywołać pierwotne uczulenie na białka żółtego mącznika, ponadto zauważono, że dodatkowe alergeny mogą trafić do NF jeśli te alergeny obecne są w podłożu, którym karmione są owady (np. gluten). Panel wcześniej uznał, że spożycie źródła NF (mącznika żółtego) może wywołać pierwotne uczulenie na białka żółtego mącznika

Wniosek

Panel uważa, że ​​biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożycie NF nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.