Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 16 marca 2019 r. przedsiębiorstwo Nutri'Earth złożyło do Komisji wniosek zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 o wprowadzenie do obrotu w UE mąki Tenebrio molitor (mącznika). Mąka ta jest przeznaczona do wielu zastosowań spożywczych. Wnioskodawca zwrócił się o ochronę danych zgodnie z przepisami art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
Analizowany Novel Food (NF) to poddany działaniu promieni UV proszek z całego suszonego mącznika młynarka. Termin "mącznik młynarek" odnosi się do postaci larwalnej T. molitor, gatunku owada należącego do rodziny Tenebrionidae (chrząszczy mącznikowatych). Region wschodnio-śródziemnomorski wydaje się być jego miejscem pochodzenia. Do produkcji NF wykorzystywane są całe larwy mącznika. Owady są hodowane w kontrolowanych warunkach chowu.
Proces produkcji i przechowywanie
Zgodnie z przekazanymi informacjami NF produkowany jest zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) oraz Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Proces produkcji można podzielić na trzy odrębne części, tj. uprawę, zbiór i obróbkę pozbiorczą. Hodowla obejmuje kojarzenie dorosłej populacji owadów i hodowlę larw. Jaja są oddzielane od dorosłych owadów i wykluwają się oddzielnie. Jasnożółtobrązowe larwy po wykluciu z jaj rosną przez 12 tygodni w dedykowanych pojemnikach z polipropylenu o wysokiej gęstości (pojemniki posiadają atest do kontaktu z żywnością). Wnioskodawca stwierdził, że podczas hodowli larw nie stosuje się żadnych antybiotyków ani hormonów.
Obróbka pozbiorcza obejmuje zamrożenie larw (-18°C przez 5 minut), a następnie uśmiercenie przez blanszowanie (zmniejsza aktywność enzymatyczną). Te dwa etapy przyczyniają się do zmniejszenia obciążenia mikrobiologicznego larw, a także do eliminacji potencjalnie obecnych wirusów i pasożytów. Zblanszowane larwy suszy się w odwadniaczu wentylowanym (70°C), przy czym docelowa aktywność wody wynosi < 0,6. Wysuszone larwy są następnie mielone mechanicznie w celu wytworzenia proszku owadów. Powstały proszek jest następnie naświetlany światłem UVB w celu zwiększenia stężenia witaminy D3 w NF. NF przechowywany jest w hermetycznie zamkniętych nieprzezroczystych opakowaniach z atestem do kontaktu z żywnością w temperaturze pokojowej (~50% wilgotności względnej).
Skład
Składa się on głównie z surowego białka, tłuszczu i węglowodanów. Panel zauważa, że stężenia metali ciężkich zgłoszone dla NF nie przekraczają maksymalnych poziomów ustalonych dla innych środków spożywczych i że są one podobne do stężeń wcześniej zgłoszonych i ocenionych dla innych produktów spożywczych pochodzących z całych owadów oraz że w obecnym prawodawstwie UE nie określono maksymalnych poziomów metali ciężkich dla owadów i ich produktów jako żywności. Stężenia analizowanych zanieczyszczeń procesowych (3-MCPD, akryloamid) nie budzą obaw dotyczących bezpieczeństwa.
Panel uważa, że biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożycie NF nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym.
Kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania przewidziane przez wnioskodawcę:
Poziom FoodEx2 |
Kod FoodEx2 |
Kategoria żywności |
Maksymalny poziom zużycia (g NF/100 g) |
4 |
A004X |
Chleb pszenny i bułki |
4 |
3 |
A00AN |
ciastka |
4 |
3 |
A007D |
Makaron i podobne produkty |
3.5 |
4 |
A01PD |
Kompot z owoców/warzyw |
3.5 |
3 |
A0DPP |
Ziemniaki i podobne |
3 |
2 |
A02QE |
Ser |
1 |
Oszacowanie spożycia NF wynikające z jego wykorzystania jako składnika przewidzianych kategorii żywności przy maksymalnych proponowanych poziomach stosowania:
Grupa ludności |
Wiek (lata) |
Średnie spożycie (mg/kg mc. dziennie) |
Spożycie P95 (mg/kg mc dziennie) |
||
Najniższy |
Najwyższy |
Najniższy |
Najwyższy |
||
Niemowlęta |
< 1 |
24 |
309 |
227 |
845 |
Małe dzieci |
1 do < 3 |
178 |
404 |
362 |
773 |
Pozostałe dzieci |
3 do < 10 |
112 |
388 |
280 |
744 |
Nastolatki |
10 do < 18 |
63 |
181 |
122 |
393 |
Dorośli |
≥ 18 |
47 |
143 |
109 |
303 |
Alergenność
Panel wcześniej uznał, że spożycie źródła NF (mącznika żółtego) może wywołać pierwotne uczulenie na białka żółtego mącznika. Panel wcześniej uznał, że spożycie źródła NF (mącznika żółtego) może wywołać pierwotne uczulenie na białka żółtego mącznika, ponadto zauważono, że dodatkowe alergeny mogą trafić do NF jeśli te alergeny obecne są w podłożu, którym karmione są owady (np. gluten). Panel wcześniej uznał, że spożycie źródła NF (mącznika żółtego) może wywołać pierwotne uczulenie na białka żółtego mącznika
Wniosek
Panel uważa, że biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożycie NF nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Odpady oferują znaczny potencjał w zakresie odzyskiwania zasobów i produkcji białka ze względu na wysokie stężenie składników odżywczych, ulegających degradacji związków organicznych oraz brak patogenów, metali toksycznych i innych niebezpiecznych zanieczyszczeń.
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/882 zezwolono na wprowadzanie na rynek larw chrząszcza mącznika młynarka Tenebrio molitor. Larwy będą mogły być dodawane do produktów białkowych, herbatników, dań na bazie roślin strączkowych oraz produktów na bazie makaronu.