Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spożywanie owadów może wpływać korzystnie na mikrobiotę jelitową

Kategoria: Składniki Żywności

Według naukowców chityna i zdrowe tłuszcze z owadów jadalnych mogą działać korzystnie na mikrobiotę jelitową.

Jedzenie owadów bezpieczne dla konsumentów

Nowe badanie opublikowane przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych przedstawia nieznane szerzej korzyści ze spożywania owadów w kontekście mikrobioty jelitowej i zdrowia człowieka. Badacze podkreślają, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy entomofagia (jedzenie owadów) nie niesie ze sobą ryzyka dla konsumentów większego niż inne rodzaje żywności pochodzenia zwierzęcego.

Źródło białka, omega-3 i chityny

Eksperci podkreślają, że owady stanowią nie tylko dobre źródło białka, ale zawierają też inne pożyteczne dla organizmu człowieka substancje. Przykładowo, tworząca ich pancerz chityna, niespotykana w innych produktach pochodzenia zwierzęcego, jest polisacharydem będącym frakcją błonnika. Owady dostarczają też prozdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki te mogą w korzystny sposób działać na mikrobiotę jelitową i łagodzić stan zapalny w obrębie przewodu pokarmowego.

Pozytywny wpływ na mikrobiotę

Okazuje się ponadto, że organizm człowieka wytwarza enzymy zdolne do trawienia chityny, co pozwala na jej przyswojenie z przewodu pokarmowego. Z przeprowadzonych wcześniej badań wynika, że dodatek do diety 25 gramów proszku ze świerszczy dziennie związany jest ze wzrostem korzystnych mikroorganizmów w jelicie.

Potrzeba dalszych badań

„Wstępne dane sugerują, że włączenie owadów do diety niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Wciąż jednak konieczne są dalsze badania – szczególnie z udziałem ludzi”, podsumowuje współautorka pracy, dr Valerie J. Stull z University of Wisconsin-Madison w Stanach Zjednoczonych.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s43016-023-00728-7
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420135319.htm?fbclid=IwAR3Pn7ZjVGJuhRAjkw1RWh1tD6VqTZX9UD3-5dsa49wH83UUloUkIXWSTjU

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.