Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożywanie owadów może wpływać korzystnie na mikrobiotę jelitową

Kategoria: Składniki Żywności

Według naukowców chityna i zdrowe tłuszcze z owadów jadalnych mogą działać korzystnie na mikrobiotę jelitową.

Jedzenie owadów bezpieczne dla konsumentów

Nowe badanie opublikowane przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych przedstawia nieznane szerzej korzyści ze spożywania owadów w kontekście mikrobioty jelitowej i zdrowia człowieka. Badacze podkreślają, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy entomofagia (jedzenie owadów) nie niesie ze sobą ryzyka dla konsumentów większego niż inne rodzaje żywności pochodzenia zwierzęcego.

Źródło białka, omega-3 i chityny

Eksperci podkreślają, że owady stanowią nie tylko dobre źródło białka, ale zawierają też inne pożyteczne dla organizmu człowieka substancje. Przykładowo, tworząca ich pancerz chityna, niespotykana w innych produktach pochodzenia zwierzęcego, jest polisacharydem będącym frakcją błonnika. Owady dostarczają też prozdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki te mogą w korzystny sposób działać na mikrobiotę jelitową i łagodzić stan zapalny w obrębie przewodu pokarmowego.

Pozytywny wpływ na mikrobiotę

Okazuje się ponadto, że organizm człowieka wytwarza enzymy zdolne do trawienia chityny, co pozwala na jej przyswojenie z przewodu pokarmowego. Z przeprowadzonych wcześniej badań wynika, że dodatek do diety 25 gramów proszku ze świerszczy dziennie związany jest ze wzrostem korzystnych mikroorganizmów w jelicie.

Potrzeba dalszych badań

„Wstępne dane sugerują, że włączenie owadów do diety niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Wciąż jednak konieczne są dalsze badania – szczególnie z udziałem ludzi”, podsumowuje współautorka pracy, dr Valerie J. Stull z University of Wisconsin-Madison w Stanach Zjednoczonych.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s43016-023-00728-7
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420135319.htm?fbclid=IwAR3Pn7ZjVGJuhRAjkw1RWh1tD6VqTZX9UD3-5dsa49wH83UUloUkIXWSTjU
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.