Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plan transformacji białek jako ekonomiczna siła napędowa w Holandii

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Uprawy białka roślinnego na dużą skalę i dwukrotny wzrost konsumpcji roślin strączkowych w Holandii może wydawać się odległą przyszłością, jednakże jest możliwe do osiągnięcia w ciągu najbliższych 6 lat. Takiego zdania są: Wageningen University & Research, holenderskie Ministerstwo Rolnictwa, Przyrody i Jakości Żywności, Południowa Organizacja ds. Rolnictwa i Ogrodnictwa, Larive International BV i Next Food Collective, pięciu inicjatorów planu „Ekonomicznie napędzana przemiana białek poprzez innowacje w łańcuchach (EPPIC)”.

Wg obliczeń firmy Deloitte plan ten katalizuje działalność gospodarczą o wartości 2,6 mld EUR i znacząco przyczynia się do osiągnięcia celów klimatycznych i przyrodniczych. Plan zapewnia również nowe perspektywy dla rolników w okresie przejściowym. W imieniu pięciu inicjatorów i 82 partnerów Ministerstwo złożyło wniosek do Holenderskiego Narodowego Funduszu Wzrostu.

Przejście od białek zwierzęcych do roślinnych nie postępuje wystarczająco szybko, aby osiągnąć holenderskie krajowe cele w zakresie klimatu, azotu i walki z wylesianiem, pomimo wielu wysiłków w rolnictwie, przemyśle spożywczym i nauce oraz kampanii skierowanych do konsumentów. W Holandii niewielu rolnikom udaje się uprawiać dochodowe rośliny wysokobiałkowe, aby zaopatrywać rynek w lokalne opcje. W rezultacie większość białek roślinnych w Holandii, w tym soja, nadal pochodzi z zagranicy. Pomimo intencji konsumentów, aby jeść mniej produktów pochodzenia zwierzęcego, stosunek spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego do roślin pozostaje niezrównoważony. Potrzebne jest przyspieszenie przejścia.

Cel planu - wyższe plony

Ambicją partnerów planu jest podwojenie spożycia roślin strączkowych w Holandii do 2030 r. Aby osiągnąć ten cel, stawiają na kompleksowy plan dla rolnictwa, przemysłu spożywczego i konsumentów. Dla rolników plan koncentruje się na ekonomicznej wykonalności uprawy roślin bogatych w białko roślinne, takich jak soja, groch, bobik i łubin. Aby to zrobić, plony muszą wzrosnąć, a odporność roślin i upraw na choroby musi się poprawić. Przemysł spożywczy potrzebuje know-how, aby dostosować swoje procesy produkcyjne z importowanej soi do holenderskich roślin strączkowych.

Apel do konsumentów

Dla konsumentów chodzi o zmianę środowiska wyboru żywności, na przykład oferty w supermarkecie lub pozycji w menu. Dzięki temu każdy będzie miał kontakt z białkami roślinnymi w większej liczbie miejsc i sprawi to, że zrównoważony wybór będzie łatwym wyborem. Jedno z pytań badawczych dotyczy na przykład tego, czy spożywanie substytutów mięsa na bazie białek roślinnych jest niezbędnym etapem pośrednim, który ostatecznie prowadzi do spożywania roślin strączkowych, które są mniej przetworzone. W badaniach zwraca się również uwagę na aspekty zdrowotne.

Korzyści dla gospodarki i środowiska

Plan EPPIC łączy trwające badania i inne istniejące inicjatywy oraz uzupełnia brakującą wiedzę, aby przyspieszyć przemianę białek. Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią. Korzyściom ekonomicznym towarzyszą również znaczące korzyści dla środowiska, w tym redukcja emisji ekwiwalentu CO2 o 640 mln kg, redukcja azotu o 10 mln kg oraz redukcja użytkowania gruntów o 7%.

Ponadto zdobyta wiedza ma znaczenie nie tylko w kraju, ale jest nieoceniona dla transformacji białek na całym świecie. Holandia ma już ogromne doświadczenie w zakresie innowacji w rolnictwie i całym łańcuchu żywnościowym.

Źródło: https://www.wur.nl/en/newsarticle/five-major-players-launch-masterplan-for-protein-transition-as-economic-engine-in-the-netherlands.htm

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Owoce i warzywa Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.