Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EIT Food opublikowało Białą księgę na temat dywersyfikacji białek

Kategoria: Składniki Żywności

Nasz system żywnościowy znajduje się w kryzysie i jest główną przyczyną niektórych z największych wyzwań, przed którymi stoi obecnie świat, od zmiany klimatu, wyczerpywania się zasobów i marnotrawstwa, po niedożywienie, choroby i otyłość. Nasza globalna populacja również rośnie, a ONZ szacuje, że do 2050 r. osiągnie prawie 10 mld ludzi. Pilnie potrzebujemy produkować bardziej pożywną żywność dla naszej rosnącej globalnej populacji, jednak nie jest to tylko kwestia produkcji większej ilości żywności dla większej liczby ludzi – dostarczana przez nas żywność musi być zdrowa, sprawiedliwa i zrównoważona.

Potencjał, potrzeby i możliwości

Zróżnicowanie białek może odgrywać ważną rolę w zwiększaniu odporności systemów żywnościowych, przyczyniając się do zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji i przeciwdziałania wpływowi produkcji i konsumpcji żywności na środowisko i klimat. Na COP27 punkt ciężkości przesunął się z rolnictwa w kierunku systemów żywnościowych i możliwości, jakie zapewniają one w zakresie łagodzenia zmiany klimatu, a temat dywersyfikacji białka był częścią dyskusji na wielu forach. Ponieważ narody takie jak Singapur i Izrael opowiadają się za uprawą mięsa jako realną alternatywą dla białka i rozwiązania klimatycznego na COP, a amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdziła sprzedaż produktów mięsnych hodowanych w laboratoriach w listopadzie 2022 r., rośnie zainteresowanie uzyskaniem przepisów zatwierdzania żywności uprawnej na całym świecie.

Co zawiera biała księga?

W tej białej księdze opublikowanej przez EIT Food przedstawiamy decydentom i interesariuszom sektora rolno-spożywczego spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek oraz identyfikujemy potrzeby i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze. Aby potencjał dywersyfikacji białek został w pełni zrealizowany, na szczeblu UE potrzebna jest długoterminowa wizja i podejście systemowe, sprzyjające dialogowi z zainteresowanymi stronami w celu przezwyciężenia fragmentacji wiedzy i zapewniające możliwości zrównoważonego wzrostu dla każdego podmiotu w łańcuchu dostaw.

POBIERZ BIAŁĄ KSIĘGĘ

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Plant-based

Autor: EIT Food

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.