Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EIT Food opublikowało Białą księgę na temat dywersyfikacji białek

Kategoria: Składniki Żywności

Nasz system żywnościowy znajduje się w kryzysie i jest główną przyczyną niektórych z największych wyzwań, przed którymi stoi obecnie świat, od zmiany klimatu, wyczerpywania się zasobów i marnotrawstwa, po niedożywienie, choroby i otyłość. Nasza globalna populacja również rośnie, a ONZ szacuje, że do 2050 r. osiągnie prawie 10 mld ludzi. Pilnie potrzebujemy produkować bardziej pożywną żywność dla naszej rosnącej globalnej populacji, jednak nie jest to tylko kwestia produkcji większej ilości żywności dla większej liczby ludzi – dostarczana przez nas żywność musi być zdrowa, sprawiedliwa i zrównoważona.

Potencjał, potrzeby i możliwości

Zróżnicowanie białek może odgrywać ważną rolę w zwiększaniu odporności systemów żywnościowych, przyczyniając się do zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji i przeciwdziałania wpływowi produkcji i konsumpcji żywności na środowisko i klimat. Na COP27 punkt ciężkości przesunął się z rolnictwa w kierunku systemów żywnościowych i możliwości, jakie zapewniają one w zakresie łagodzenia zmiany klimatu, a temat dywersyfikacji białka był częścią dyskusji na wielu forach. Ponieważ narody takie jak Singapur i Izrael opowiadają się za uprawą mięsa jako realną alternatywą dla białka i rozwiązania klimatycznego na COP, a amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdziła sprzedaż produktów mięsnych hodowanych w laboratoriach w listopadzie 2022 r., rośnie zainteresowanie uzyskaniem przepisów zatwierdzania żywności uprawnej na całym świecie.

Co zawiera biała księga?

W tej białej księdze opublikowanej przez EIT Food przedstawiamy decydentom i interesariuszom sektora rolno-spożywczego spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek oraz identyfikujemy potrzeby i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze. Aby potencjał dywersyfikacji białek został w pełni zrealizowany, na szczeblu UE potrzebna jest długoterminowa wizja i podejście systemowe, sprzyjające dialogowi z zainteresowanymi stronami w celu przezwyciężenia fragmentacji wiedzy i zapewniające możliwości zrównoważonego wzrostu dla każdego podmiotu w łańcuchu dostaw.

POBIERZ BIAŁĄ KSIĘGĘ

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Plant-based

Autor: EIT Food

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn