Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kluczowa rola systemów żywnościowych w dyskusjach i podejmowaniu decyzji dotyczących zmian klimatycznych

Kategoria: Biznes

Zapraszamy do zapoznania się z pierwszą częścią trendów na rok 2022 pochodzących z zestawienia trendów przygotowanego przez EIT Food czyli części Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii.

Rok 2021 był przez wielu określany jako przełomowy rok dla transformacji systemu żywnościowego, ze sztandarowymi kamieniami milowymi, takimi jak pierwszy szczyt systemów żywnościowych ONZ, który podkreślił pilną potrzebę zmian i znaczenie współpracy. Jednak pojawiły się również głosy opisujące szczyt również jako chybiony, ze względu na postawienie problemu żwyności „nie wystarczająco wysoko w porządku obrad” w negocjacjach i dialogach na COP26 w listopadzie 2021 r. (2).

Ponieważ znaczenie ograniczenia globalnego ocieplenia do 1,5°C staje się coraz bardziej widoczne, a odliczanie do realizacji celów zrównoważonego rozwoju na rok 2030 zbliża się nieubłaganie, systemy żywnościowe muszą znajdować się na pierwszym miejscu i w centrum dialogów prowadzących do COP27 w Egipcie. Dr Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food, stwierdził, że „ponieważ staramy się, aby żywność miała wysoki priorytet w globalnych dialogach dotyczących zrównoważonego rozwoju i zdrowia w przyszłym roku i później, musimy zaangażować w rozmowy wszystkie zainteresowane strony”. (2) Na przykład roli rolnictwa w łagodzeniu skutków zmian klimatu i przystosowaniu się do nich nie można rozpatrywać w oderwaniu – należy się nią zająć w ramach szerszego podejścia systemowego, przy czym cały system żywnościowy powinien być uwzględniony w dialogach dotyczących zmian klimatu.

Współpraca między organizacjami w systemie żywnościowym prawdopodobnie wzrośnie w 2022 r., a producenci żywności będą pod większą presją dalszego opracowywania planów zrównoważonego rozwoju. Oczekuje się również, że decydenci zaczną wprowadzać dalsze przepisy, które zachęcają do zrównoważonych i etycznych praktyk w systemie żywnościowym. W ramach porozumienia paryskiego kraje przedstawiły niedawno plany działania mające na celu zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i przystosowanie się do skutków zmian klimatu. W planach, znanych jako NDC (eng. Nationally determined contributions), kraje dostarczyły szeroki zakres informacji na temat adaptacji w różnych obszarach priorytetowych. Systemy żywnościowe były wysoko priorytetowymi obszarami w przesłanych NDC (3), podkreślając powszechne uznanie znaczenia systemów żywnościowych i bezpieczeństwa żywnościowego w strategiach adaptacji do zmian klimatu.

„Powiązanie klimatu i żywności jest bardzo silne – jeśli nie zajmiemy się emisją klimatyczną powodowaną przez systemy żywnościowe, po prostu nie możemy osiągnąć naszego celu 1,5°C; a jeśli tego nie zrobimy, najbardziej ucierpią systemy żywnościowe. Dlatego dla wielu z nas odroczenie tej rozmowy to luksus, na który nie możemy sobie pozwolić”.

Dr Agnes Kalibata, specjalny wysłannik ONZ (4)

Źródła:

Źródło EIT: https://www.eitfood.eu/blog/post/top-5-european-food-trends-in-2022

 

 

 

Autor: EIT Food

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.