Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rolnictwo regeneratywne stosowane w większej ilości dużych gospodarstw i zakładów

Kategoria: Biznes

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią trendów na rok 2022 pochodzących z zestawienia trendów przygotowanego przez EIT Food czyli części Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Zobacz też: Część 1

Największy trend w systemie żywnościowym w 2022 r wytypowany przez społeczność EIT Food na platformie FoodHIVE -  rolnictwo regeneratywne, którego celem jest poprawa zdrowia gleby i zwiększenie bioróżnorodności w gospodarstwach - prawdopodobnie zostanie bardziej rozpowszechnione przez duże gospodarstwa i zakłady w 2022 r. Wraz ze wzrostem badań dotyczących rolnictwa regeneratywnego, na przykład korzyści zdrowotnych i ekonomicznych zachęt biznesowych, które może zapewnić rolnictwo regeneratywne, praktyki regeneracyjne będą lepiej rozumiane, a w rezultacie prawdopodobnie zostaną wdrożone przez więcej gospodarstw i producentów żywności w 2022 roku.

W odcinku poświęconym trendom rolno-spożywczym z 2022 r. w podcastcie Food Fight Ed Bergen z FutureBridge zwrócił uwagę na fakt, że im więcej wiemy o glebie, tym więcej producentów żywności i dużych gospodarstw dostrzega znaczenie ochrony i zachowania gleby i gruntów rolnych. Podkreślił także, że w branży coraz więcej producentów używa składników, które są nie tylko lepsze dla zdrowia człowieka, ale także dla środowiska. W rezultacie Ed stwierdził, że nastąpiła zmiana w sposobie, w jaki producenci rolni prowadzą farmy oraz w jaki sposób regulują i chronią glebę. Podkreślił również, że duzi producenci żywności będą mieli kluczowe znaczenie w napędzaniu globalnego przejścia na rolnictwo regeneratywne, a rozwój technologii rolniczej będzie w tym kluczowym czynnikiem (5).

Rolnictwo regeneratywne przestało być „strategią marketingową” i stało się prawdziwym rozwiązaniem dla obecnych niezrównoważonych modeli produkcji żywności. Odbudowując środowisko i zwiększając bioróżnorodność i jakość żywności, producenci na wszystkich poziomach, od drobnych rolników po duże korporacje, zaczynają badać i przestawiać się na praktyki rolnictwa regeneratywnego”.

Philip Fernández, kierownik projektu rolniczego w EIT Food

Rządy i władze prawdopodobnie również wesprą więcej gospodarstw przechodzących na rolnictwo regeneratywne w 2022 roku. Na przykład w Wielkiej Brytanii rząd wprowadził nowe plany dotacji w ramach planu transformacji rolnej 2021-2024, w którym rolnikom zaoferuje się do 70 GBP za hektar do zastosowania technik regeneracyjnych, w tym mieszanych systemów rolniczych, w których rośliny są uprawiane obok zwierząt gospodarskich, aby poprawić zdrowie gleby.

Przewidujemy, że inne rządy europejskie ogłoszą podobne programy w 2022 r., przy czym strategia „od pola do stołu” Komisji Europejskiej i indywidualne składki ustalane na szczeblu krajowym będą odgrywać rolę w ich kształtowaniu. W ramach tych inicjatyw prawdopodobnie będzie się również wyraźnie koncentrować na tym, jak są one dostosowane do wielkości i możliwości gospodarstwa. Gospodarstwa stanowią około 39 % powierzchni gruntów UE (6) i istnieje ogromna szansa, aby więcej gospodarstw mogło przejść na bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, w tym rolnictwo regeneratywne.

 Źródła:

 

Źródło EIT: https://www.eitfood.eu/blog/post/top-5-european-food-trends-in-2022

 

 


 

Autor:EIT Food
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.