Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rolnictwo regeneratywne stosowane w większej ilości dużych gospodarstw i zakładów

Kategoria: Biznes

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią trendów na rok 2022 pochodzących z zestawienia trendów przygotowanego przez EIT Food czyli części Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Zobacz też: Część 1

Największy trend w systemie żywnościowym w 2022 r wytypowany przez społeczność EIT Food na platformie FoodHIVE -  rolnictwo regeneratywne, którego celem jest poprawa zdrowia gleby i zwiększenie bioróżnorodności w gospodarstwach - prawdopodobnie zostanie bardziej rozpowszechnione przez duże gospodarstwa i zakłady w 2022 r. Wraz ze wzrostem badań dotyczących rolnictwa regeneratywnego, na przykład korzyści zdrowotnych i ekonomicznych zachęt biznesowych, które może zapewnić rolnictwo regeneratywne, praktyki regeneracyjne będą lepiej rozumiane, a w rezultacie prawdopodobnie zostaną wdrożone przez więcej gospodarstw i producentów żywności w 2022 roku.

W odcinku poświęconym trendom rolno-spożywczym z 2022 r. w podcastcie Food Fight Ed Bergen z FutureBridge zwrócił uwagę na fakt, że im więcej wiemy o glebie, tym więcej producentów żywności i dużych gospodarstw dostrzega znaczenie ochrony i zachowania gleby i gruntów rolnych. Podkreślił także, że w branży coraz więcej producentów używa składników, które są nie tylko lepsze dla zdrowia człowieka, ale także dla środowiska. W rezultacie Ed stwierdził, że nastąpiła zmiana w sposobie, w jaki producenci rolni prowadzą farmy oraz w jaki sposób regulują i chronią glebę. Podkreślił również, że duzi producenci żywności będą mieli kluczowe znaczenie w napędzaniu globalnego przejścia na rolnictwo regeneratywne, a rozwój technologii rolniczej będzie w tym kluczowym czynnikiem (5).

Rolnictwo regeneratywne przestało być „strategią marketingową” i stało się prawdziwym rozwiązaniem dla obecnych niezrównoważonych modeli produkcji żywności. Odbudowując środowisko i zwiększając bioróżnorodność i jakość żywności, producenci na wszystkich poziomach, od drobnych rolników po duże korporacje, zaczynają badać i przestawiać się na praktyki rolnictwa regeneratywnego”.

Philip Fernández, kierownik projektu rolniczego w EIT Food

Rządy i władze prawdopodobnie również wesprą więcej gospodarstw przechodzących na rolnictwo regeneratywne w 2022 roku. Na przykład w Wielkiej Brytanii rząd wprowadził nowe plany dotacji w ramach planu transformacji rolnej 2021-2024, w którym rolnikom zaoferuje się do 70 GBP za hektar do zastosowania technik regeneracyjnych, w tym mieszanych systemów rolniczych, w których rośliny są uprawiane obok zwierząt gospodarskich, aby poprawić zdrowie gleby.

Przewidujemy, że inne rządy europejskie ogłoszą podobne programy w 2022 r., przy czym strategia „od pola do stołu” Komisji Europejskiej i indywidualne składki ustalane na szczeblu krajowym będą odgrywać rolę w ich kształtowaniu. W ramach tych inicjatyw prawdopodobnie będzie się również wyraźnie koncentrować na tym, jak są one dostosowane do wielkości i możliwości gospodarstwa. Gospodarstwa stanowią około 39 % powierzchni gruntów UE (6) i istnieje ogromna szansa, aby więcej gospodarstw mogło przejść na bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, w tym rolnictwo regeneratywne.

 Źródła:

 

Źródło EIT: https://www.eitfood.eu/blog/post/top-5-european-food-trends-in-2022

 

 


 

Autor: EIT Food

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.