Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowatorska żywność hybrydowa ukierunkowana na przyszłe wyzwania w zakresie zrównoważonego rozwoju i zdrowia

Kategoria: Składniki Żywności

Opierając się na szacunkowym wzroście światowej populacji do około 10 mld ludzi do 2050 r., stoimy przed poważnymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, zrównoważonego rozwoju i zdrowia populacji.

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa wiąże się z kilkoma problemami zdrowotnymi oraz podwyższonym zanieczyszczeniem i emisją gazów cieplarnianych. Technologia umożliwiająca produkcję zdrowych analogów mięsa w postaci gotowej żywności oczekiwanej przez konsumentów przyczyni się do ograniczenia spożycia mięsa czerwonego.

Projekt HybridFoods

Norweska Rada ds. Badań Naukowych finansuje projekt badawczy – HybridFoods, który ma na celu sprostanie tym wyzwaniom poprzez opracowanie pożywnych i zdrowych prototypowych analogów mięsa w oparciu o nowatorską technologię upcyklingu i ekstruzji.

Obecne analogi mięsa są oparte głównie na wysoko przetworzonych izolatach białek roślinnych i mogą zawierać niewystarczające poziomy niezbędnych aminokwasów, witamin i n-3 PUFA.

W ramach projektu, który ma się zakończyć 30 września 2025 r. HybridFoods opracuje technologię umożliwiającą formułowanie zrównoważonych i zdrowszych produktów hybrydowych opartych na włączeniu produktów ubocznych ryb i drobiu, wodorostów, mikroalg i larw owadów, opartych na technologii ekstruzji o wysokiej wilgotności, łączącej białka roślinne z powyższymi składnikami.

Źródło: https://nofima.com/projects/novel-hybrid-foods-targeting-future-sustainability-and-health-challenges/

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.