Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
The Research Council of Norway ogłosiła, że sfinansuje projekt badań nad rolnictwem komórkowym „Arrival of Cellular Agriculture-Enabling Biotechnology for Future Food Production (ARRIVAL).” Projekt będzie prowadzony przez Norweski Instytut Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą (Nofima) i w ciągu pięciu lat kwotą 2 mln EUR wsparać będzie norweski przemysł spożywczy w rozwoju alternatyw mięsa poprzez rozwój rolnictwa komórkowego i fermentacji precyzyjnej.
Badania nad rolnictwem komórkowym
Norwegia rozpoczęła znaczące badania nad mięsem hodowanym w laboratoriach już w 2018 r. Pierwszy projekt badań nad rolnictwem komórkowym o nazwie GrowPro miał na celu znalezienie podłoża wzrostowego, w którym komórki dobrze się rozwijają i które jest również zrównoważone. Wyniki, w których naukowcy stwierdzili, że biomasa resztkowa z kurczaka jest właściwym wyborem, są powszechnie dostępne.
Po sukcesie pierwszego projektu Foundation for Research Levy on Agricultural Products ogłosiła sfinansowanie projektu Precision, w ramach którego naukowcy z Nofima pracują nad umożliwieniem nowych procesów biotechnologicznych, w tym rolnictwa komórkowego. Projekt rozpoczął się w 2021 r. i potrwa do 2025 r. Oprócz Nofimy uczestniczą w nim Sintef Industry, OsloMet, Ruralis, The Norwegian Board of Technology, Nortura AS, Norilia AS i TINE AS.
Nowo zatwierdzony projekt badawczy rolnictwa komórkowego ARRIVAL ma się rozpocząć w 2023 r., a zakończyć w 2027 r. Celem jest stworzenie rolnictwa opartego na komórkach jako sposobu wytwarzania żywności w przyszłości oraz zbadanie możliwości i wyzwań, jakie ten rodzaj produkcji żywności może przynieść dla społeczeństwa i technologii.
Rewolucja w produkcji żywności, która może zmienić produkcję rolną
Rolnictwo komórkowe to rewolucja w produkcji żywności, która może zmienić produkcję rolną i własność, użytkowanie gruntów, projektowanie polityki, nawyki żywieniowe i kwestie etyczne. W projekcie ARRIVAL przeprowadzone zostaną daleko posunięte badania nad rolnictwem opartym na komórkach. Badacze chcą wprowadzić nowe źródła białka do istniejących produktów spożywczych i przygotować społeczeństwo, konsumentów i przemysł spożywczy na możliwe konsekwencje tej radykalnej zmiany w sposobie wytwarzania żywności.
Wg naukowców zaangażowanych w projekt ARRIVAL możliwe jest zwiększenie samowystarczalności żywnościowej w Norwegii bez zabijania zwierząt, aby wyprodukować niezbędne białko w postaci mięsa. Kluczowe znaczenie mają tu inwestycje w tę nową technologię i fakt, że Norwegia stanie się prekursorem w rolnictwie komórkowym. Norwegia ma zarówno wiedzę, jak i pieniądze potrzebne do opracowania nowych rozwiązań technicznych do produkcji żywności.
Źródło: https://www.forskningsradet.no/en/
https://vegconomist.com/cultivated-cell-cultured-biotechnology/cellular-agriculture-research/
Przeczytaj także
22 sierpnia dziesiątki tysięcy produktów roślinnych zostałoby zajęte od sprzedawców detalicznych w Republice Południowej Afryki, jeśli zawierałyby sformułowanie tradycyjnie związane z produktami mięsnymi, np. "klopsiki", "hamburgery" i "nuggetsy". Jednak prawnikom ProVeg udało się uzyskać w sądzie ułaskawienie dla producentów produktów opartych na roślinach.
Zgodnie z komunikatem Food Safety Agency (Pty) Ltd w Republice Południowej Afryki zajęte mają zostać produkty analogowe do produktów mięsnych znajdujące się w sprzedaży, których nazwy kojarzone są z produktami typowo mięsnymi.
Sektor hodowanego komórkowo mięsa ryb i owoców morza już niedługo będzie musiał podjąć decyzje dotyczące nazewnictwa tego produktów, tak by było ono jednocześnie zachęcające i zrozumiałe dla konsumentów.