Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Norwegia finansuje projekt badawczy nad rolnictwem komórkowym, aby zwiększyć samowystarczalność

Kategoria: Innowacje , Procesy i Technologie

The Research Council of Norway ogłosiła, że sfinansuje projekt badań nad rolnictwem komórkowym „Arrival of Cellular Agriculture-Enabling Biotechnology for Future Food Production (ARRIVAL).” Projekt będzie prowadzony przez Norweski Instytut Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą (Nofima) i w ciągu pięciu lat kwotą 2 mln EUR wsparać będzie norweski przemysł spożywczy w rozwoju alternatyw mięsa poprzez rozwój rolnictwa komórkowego i fermentacji precyzyjnej.

Badania nad rolnictwem komórkowym

Norwegia rozpoczęła znaczące badania nad mięsem hodowanym w laboratoriach już w 2018 r. Pierwszy projekt badań nad rolnictwem komórkowym o nazwie GrowPro miał na celu znalezienie podłoża wzrostowego, w którym komórki dobrze się rozwijają i które jest również zrównoważone. Wyniki, w których naukowcy stwierdzili, że biomasa resztkowa z kurczaka jest właściwym wyborem, są powszechnie dostępne.

Po sukcesie pierwszego projektu Foundation for Research Levy on Agricultural Products ogłosiła sfinansowanie projektu Precision, w ramach którego naukowcy z Nofima pracują nad umożliwieniem nowych procesów biotechnologicznych, w tym rolnictwa komórkowego. Projekt rozpoczął się w 2021 r. i potrwa do 2025 r. Oprócz Nofimy uczestniczą w nim Sintef Industry, OsloMet, Ruralis, The Norwegian Board of Technology, Nortura AS, Norilia AS i TINE AS.

Nowo zatwierdzony projekt badawczy rolnictwa komórkowego ARRIVAL ma się rozpocząć w 2023 r., a zakończyć w 2027 r. Celem jest stworzenie rolnictwa opartego na komórkach jako sposobu wytwarzania żywności w przyszłości oraz zbadanie możliwości i wyzwań, jakie ten rodzaj produkcji żywności może przynieść dla społeczeństwa i technologii.

Rewolucja w produkcji żywności, która może zmienić produkcję rolną

Rolnictwo komórkowe to rewolucja w produkcji żywności, która może zmienić produkcję rolną i własność, użytkowanie gruntów, projektowanie polityki, nawyki żywieniowe i kwestie etyczne. W projekcie ARRIVAL przeprowadzone zostaną daleko posunięte badania nad rolnictwem opartym na komórkach. Badacze chcą wprowadzić nowe źródła białka do istniejących produktów spożywczych i przygotować społeczeństwo, konsumentów i przemysł spożywczy na możliwe konsekwencje tej radykalnej zmiany w sposobie wytwarzania żywności.

Wg naukowców zaangażowanych w projekt ARRIVAL możliwe jest zwiększenie samowystarczalności żywnościowej w Norwegii bez zabijania zwierząt, aby wyprodukować niezbędne białko w postaci mięsa. Kluczowe znaczenie mają tu inwestycje w tę nową technologię i fakt, że Norwegia stanie się prekursorem w rolnictwie komórkowym. Norwegia ma zarówno wiedzę, jak i pieniądze potrzebne do opracowania nowych rozwiązań technicznych do produkcji żywności.

Źródło: https://www.forskningsradet.no/en/

https://vegconomist.com/cultivated-cell-cultured-biotechnology/cellular-agriculture-research/

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.