Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prawnicy ProVeg powstrzymują władze RPA przed zajęciem produktów roślinnych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

22 sierpnia dziesiątki tysięcy produktów roślinnych zostałoby zajęte od sprzedawców detalicznych w Republice Południowej Afryki, jeśli zawierałyby sformułowanie tradycyjnie związane z produktami mięsnymi, np. "klopsiki", "hamburgery" i "nuggetsy". Jednak prawnikom ProVeg udało się uzyskać w sądzie ułaskawienie dla producentów produktów opartych na roślinach.

Bitwa prawna w Sądzie Najwyższym w Johannesburgu jeszcze się nie skończyła, wyjaśnia Will Donovan, dyrektor ProVeg RPA, ponieważ organizacja walczy w sądach, aby uzyskać długoterminowe rozwiązanie.

Wysiłki prawne ProVeg uniemożliwiły Agencji Bezpieczeństwa Żywności (FSA) podjęcie działań w zakresie konfiskaty zamienników mięsa od sprzedawców detalicznych w całym kraju.

"ProVeg South Africa 23 sierpnia spotykał się z radą prawną w Lawtons Africa, aby omówić wszystkie potencjalne kroki. Ta sprawa jest bardzo skomplikowana i stanowi nowe wyzwanie dla naszej organizacji, ale ProVeg i wszyscy nasi interesariusze będą przyglądać się potencjalnym środkom prawnym, aby zapewnić, że produkty alternatywne nie zostaną zajęte" powiedział Donovan.

"ProVeg South Africa chciałby, aby Departament Rolnictwa RPA zrealizował swoje zapowiedzi o nowych regulacjach. W zeszłym roku pojawiła się prośba o komentarz, czy powinny istnieć nowe i szczegółowe przepisy dotyczące produktów analogowych do mięsa" - kontynuuje Donovan.

Jednak z tych rozmów nic nie wynikało. Tak więc ProVeg South Africa wzywa władze do zaprzestania groźby konfiskat i rozpoczęcia procesu opracowywania nowych, odpowiednich regulacji.

Władze RPA ostrzegły w czerwcu, że będą działać szybko, aby usunąć każdy produkt, który narusza zakaz i posiada "mylącą etykietę".

Co stanie się z produktami, jeśli zostaną zajęte?

Wyrok zakazuje Departamentowi Rolnictwa, Reformy Rolnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DALRRD) i jego wyznaczonemu cesjonariuszowi, FSA, zajmowania wszelkich roślinnych alternatyw mięsnych, które uznali za naruszające rozporządzenie 1283 ustawy o standardach produktów rolnych 199 z 1990 r., znanego jako "ustawa APS". Jednak ProVeg wciąż czeka na ostateczną i pełną decyzję sędziego.

Oznacza to, że produkty roślinne na półkach z etykietami zawierającymi słowa i zwroty związane z mięsem są nadal zagrożone konfiskatą.

"Wiele z tych produktów zostałoby prawdopodobnie zniszczonych, ponieważ koszt ich przepakowania jest niewiarygodnie wysoki, a w niektórych przypadkach niewykonalny" - kontynuuje Donovan.

"Chociaż z zadowoleniem przyjmujemy decyzję sądu, chcielibyśmy ponowić nasze wezwanie do dalszego dialogu, ponieważ nadal uważamy, że ta sprawa powinna zostać rozstrzygnięta w drodze dyskusji pomiędzy przemysłem żywności opartej na roślinach, DALLRD i przemysłem mięsnym" - dodaje Donovan.

Kontekst zakazu

Sprawa ta jest następstwem czerwcowej dyrektywy DALRRD skierowanej do przetwórców, importerów i sprzedawców detalicznych roślinnych alternatyw mięsnych, dając im tylko 30 dni roboczych na usunięcie swoich produktów z półek w celu ponownego oznakowania lub stawienia czoła konfiskatom.

Zgodnie z rozporządzeniem, Food Safety Agency jest wyznaczonym cesjonariuszem odpowiedzialnym za konfiskaty produktów w rozumieniu sekcji 8 ("Konfiskaty") ustawy APS.

ProVeg South Africa i liczne przedsiębiorstwa dążyły do wielokrotnych branżowych dyskusji z DALRRD i FSA, aby zatrzymać konfiskaty i opracować nowe i odpowiednie przepisy dotyczące roślinnych alternatyw mięsnych.

"Niestety, rozmowy ogólnobranżowe nie były możliwe, a wszystkie wysiłki dyplomatyczne przemysłu żywności opartej na roślinach nie doprowadziły do ugodowych wyników", podkreśla ProVeg.

Ustawa o standardach produktów rolnych obejmowała klasyfikację, pakowanie i znakowanie przetworzonych produktów mięsnych w RPA i została ogłoszona w 2019 roku.

Wpływ na branżę roślinną

Jak przekonuje ProVeg, jeśli przepisy zostaną wdrożone, będą miały niszczący wpływ zarówno na przemysł jak i konsumentów.

Wdrożenie przepisów oznacza, że etykiety produktów, które są obecnie na rynku i / lub już opłacone procesy produkcyjne będą musiały się zmienić, a koszty związane z tą zmianą wpłyną na dostawców i ostatecznie konsumentów, którzy zmagają się w środowisku po COVID-19, rosnących kosztach paliwa, podwyżkach cen żywności itp.

ProVeg powołuje się również na potencjalną utratę miejsc pracy - różne firmy mogą być zmuszone do zmniejszenia liczby pracowników, aby poradzić sobie z nagłymi i nieprzewidzianymi kosztami związanymi z koniecznością zmiany etykiet.

Twierdzi również, że decyzja o zajęciu produktów używających nazw takich jak "Plant-based Bratwurst", "Mushroom Biltong" i "Vegan Nuggets" może spowodować, że konsumenci i społeczeństwo stracą zaufanie do jakości mięsa analogowego z powodu niewyjaśnionych zmian etykiet.

Źródło:

ProVegPolska

foodingridientsfirst

Wybierz temat: Plant-based

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.