Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francuski dekret zakazujący używania terminologii "mięso" na bazie roślin został zawieszony

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zgodnie z informacją prasową Protéines France z dnia 27 lipca 2022, francuski Conseil d'Etat, czyli najwyższy sąd Francji, wyraził właśnie poważne wątpliwości co do legalności proponowanego zakazu stosowania terminologii mięsopodobnej przez producentów roślinnych we Francji i uznaje go za nieuzasadniony z punktu widzenia zapewnienia informacji dla konsumentów. Dekret, który miał wejść w życie w październiku 2022 roku, został teraz zawieszony.

Protéines France, wspierana w szczególności przez swoich członków ACCRO, HAPPYVORE, LA VIE, NUTRITION & SANTE, OLGA i UMIAMI, złożyła pilny wniosek o zastosowanie środka tymczasowego przeciwko dekretowi nr 2022-947 z dnia 29 czerwca 2022 r. dotyczącego używania niektórych nazw stosowanych do oznaczania środków spożywczych zawierających białka roślinne. W swoim postanowieniu z dnia 27 lipca 2022 r. sędzia tymczasowy Rady Stanu uznał, że dostosowanie się operatorów do dekretu w dniu wejścia w życie tekstu, tj. 1 października 2022 r., jest niemożliwe. W związku z tym Rada Państwa zawiesił wykonanie dekretu.

NIEMOŻNOŚĆ DOTRZYMANIA TERMINÓW

Dekret nr 2022-947 z 29 czerwca 2022 r. określa nowe zasady nazewnictwa alternatyw roślinnych i ustanawia, że od 1 października 2022 r. "nie będzie można stosować terminologii właściwej dla sektorów tradycyjnie związanych z mięsem i rybami do oznaczania produktów nienależących do królestwa zwierząt". Zmiana nazwy produktu wymaga jednak podjęcia wielu kroków, takich jak opracowanie nowych nazw i wizji marki, przeprowadzenie badań konsumenckich, zgłoszenie znaków towarowych do ochrony oraz wyprodukowanie nowych opakowań. W normalnych czasach jest to proces długotrwały, który wydłuża jeszcze obecna napięta podaż surowców, zwłaszcza tektury i folii z tworzyw sztucznych.

Zawieszając dekret, Rada Państwa uznaje brak możliwości dostosowania się do niego przez podmioty gospodarcze do 1 października 2022 r. W rezultacie produkty zawierające białka roślinne mogą być nadal wprowadzane do obrotu pod dotychczasowymi nazwami.

Źródła:

  1. https://vegconomist.com/politics-law/french-decree-meaty-ban-suspended/
  2. Protéines France

 

 

 

Wybierz temat: Plant-based Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.