Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francuska epidemia E. coli związana z nabiałem – zachorowało 12 dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Co najmniej 12 dzieci zachorowało we Francji z powodu zatrucia e. coli, a urzędnicy łączą choroby z firmą mleczarską.

Od początku czerwca, 12 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) zostało zgłoszonych w regionach Provence-Alpes-Côte d'Azur i Occitanie. HUS to ciężkie powikłanie związane z zakażeniem E. coli, które powoduje niewydolność nerek, a czasem śmierć.

Choruje siedmiu chłopców i pięć dziewczynek w wieku od 11 miesięcy do 9 lat. Zachorowania miały miejsce od 4 czerwca do 18 lipca.

We Francji nadzór nad wytwarzającymi toksynę Shiga bakteriami E. coli (STEC) opiera się tylko na analizie HUS u dzieci poniżej 15 roku życia, więc wyłapuje tylko najcięższe przypadki.

Sprawą zajmują się Santé publique France, Dyrekcja Generalna ds. Żywności (DGAL) i Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia (DGS).

Związek z przedsiębiorstwem mleczarskim

Narodowy Ośrodek Referencyjny ds. E. coli w Institut Pasteur w Paryżu stwierdził, że pięcioro dzieci zostało zarażonych bakterią E. coli O26 o tych samych cechach, co oznacza, że źródło jest prawdopodobnie to samo.

Tę samą bakterię wykryto również w produkcie wytworzonym przez Fromagerie de L' Aupillon z siedzibą w gminie Trets w regionie Bouches-du-Rhône.

Produkty wytwarzane przez tę firmę zostały wycofane z rynku. Dotyczy to mleka, jogurtów i serów. Były one dystrybuowane głównie w Var i Bouches-du-Rhône, w regionie Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże u sprzedawców detalicznych i w restauracjach.

Urzędnicy poprosili osoby, które posiadają te produkty, aby ich nie spożywały. Dodali, że osoby, które kupiły produkty na bazie niepasteryzowanego mleka, powinny zwrócić szczególną uwagę na rozwój jakichkolwiek objawów związanych z E. coli.

Zalecenia

Agencja zaleciła mycie rąk przed przygotowaniem posiłku, dokładne gotowanie mięsa, a surowe produkty mleczne nie powinny być podawane dzieciom poniżej 5 roku życia, artykuły na bazie mąki nie powinny być spożywane na surowo lub niedogotowane. Naczynia kuchenne i powierzchnie muszą być czyszczone, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.

Ryzyko rozwoju HUS jest wyższe u osób starszych lub małych dzieci. HUS występuje w 5 do 8 procent przypadków STEC.

O zakażeniach E. coli

Każdy, kto spożył którykolwiek z produktów, o których mowa i pojawiły się po tym objawy zakażenia E. coli, powinien zwrócić się o pomoc medyczną i powiedzieć swojemu lekarzowi o możliwym narażeniu na bakterie. Do zdiagnozowania infekcji, które mogą naśladować inne choroby, wymagane są specjalne testy.

Objawy zakażenia E. coli różnią się dla każdej osoby, ale często obejmują silne skurcze żołądka i biegunkę, która często jest krwawa. Niektórzy pacjenci mogą mieć również gorączkę. Większość pacjentów wraca do zdrowia w ciągu pięciu do siedmiu dni. U niektórych mogą rozwijać się poważne lub zagrażające życiu objawy i komplikacje.

U około 5 do 10 procent osób, u których zdiagnozowano zakażenie E. coli, rozwija potencjalnie zagrażające życiu powikłanie w postaci niewydolności nerek, znane jako zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS). Objawy HUS obejmują gorączkę, ból brzucha, uczucie dużego zmęczenia, zmniejszenie częstotliwości oddawania moczu, małe, niewyjaśnione siniaki lub krwawienie oraz bladość.

Wiele osób z HUS wraca do zdrowia w ciągu kilku tygodni, ale niektóre doznają trwałych uszkodzeń lub umierają. Stan ten może wystąpić u osób w każdym wieku, ale najczęściej występuje u dzieci poniżej 5 roku życia ze względu na ich niedojrzały układ odpornościowy, u osób starszych ze względu na pogarszający się układ odpornościowy oraz u osób z osłabionym układem odpornościowym, takich jak pacjenci z nowotworami.

Osoby, które doświadczają objawów HUS powinny natychmiast szukać pomocy medycznej w nagłych wypadkach. Osoby z HUS będą prawdopodobnie hospitalizowane, ponieważ stan ten może powodować inne poważne i trwające problemy, takie jak nadciśnienie, przewlekła choroba nerek, uszkodzenie mózgu i problemy neurologiczne.

 

Źródło: https://www.bouches-du-rhone.gouv.fr/Actualites/Espace-presse/Prefet-des-Bouches-du-Rhone/Communiques-de-presse-2022/Juillet/22-07-RETRAIT-RAPPEL-produits-laitiers-suite-cas-SHU-pediatriques-fromagerie-de-l-Aupillon-Trets

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.