Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Audyt jednostki Komisji Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa DG Sante przyjrzał się przetwórstwie mleka i produktów mlecznych w Polsce.
Zdalny audyt DG Sante, przeprowadzony w marcu 2021 roku w Polsce wykazał, że system jest dobrze zaprojektowany, ale brak szkoleń i wewnętrznych audytów osłabia jego skuteczność.
Jak wykazał audyt, przetwory mleczne o tradycyjnym charakterze, które są przedmiotem handlu na szczeblu krajowym, są produkowane w niezatwierdzonych zakładach, co jest niezgodne z przepisami UE. Procedury zatwierdzania, rejestrowania i umieszczania w wykazie zakładów będących częścią łańcucha dostaw produktów mlecznych również nie są w pełni zgodne z przepisami UE - stwierdzili audytorzy.
Podsumowanie stwierdzonych problemów
Zespół audytorów zauważył braki w zrozumieniu lub wiedzy niektórych inspektorów, z którymi przeprowadzono rozmowy, w takich obszarach jak ocena kryteriów mikrobiologicznych dla Listeria monocytogenes w produktach mlecznych oraz procedury oparte na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Stwierdzili oni, że ma to negatywny wpływ na poziom kompetencji pracowników w zakresie kontroli urzędowych w tym sektorze.
Urzędowe badania produktów mlecznych pod kątem kryteriów mikrobiologicznych w 2018 i 2019 roku, wykryły Listeria monocytogenes w 32 partiach z 1.973 pobranych próbek i Salmonella w dwóch partiach z 695 badanych. Pobieranie próbek pod kątem kryteriów higieny procesu wykazało gronkowce koagulazo-dodatnie w 33 z 1 146 partii oraz E. coli w 22 partiach na 757 badanych.
Audytorzy stwierdzili, że kroki podjęte w przypadkach ostrzeżeń dotyczących produktów mlecznych nie były w pełni zadowalające i niezgodne z instrukcjami.
Alerty RASFF
Zespół kontrolny ocenił działania władz w związku z dwoma alertami RASFF w 2019 r., dotyczącymi wykrycia Salmonelli w mleku w proszku i Listeria monocytogenes w serze. W przykładzie Salmonelli jako przyczynę zidentyfikowano niezadowalającą higienę procesu na linii produkcyjnej. Władze zawiesiły działalność na tej linii, a następnie została ona zamknięta, ale nie pobrały próbek z innych partii, które mogły zostać wyprodukowane na tej samej linii, jak wymagają tego wytyczne.
W przypadku Listerii władze zauważyły niezgodność dopiero po 20 dniach. Opóźnienie to było związane z niezrozumieniem wymogów i działań, które należy podjąć w przypadku pozytywnych próbek poniżej limitu 100 jednostek tworzących kolonie na gram.
Podjęte działania niezadowalające
"Działania podjęte w przypadkach ostrzeżeń w ramach systemu wczesnego ostrzegania dotyczących przetworów mlecznych nie były w pełni zadowalające i nie były zgodne ze stosownymi instrukcjami. Ponadto działania naprawcze ograniczały się do zakładów objętych audytem, a właściwe organy nie wykorzystały uzyskanych informacji do poprawy ogólnego systemu kontroli w odniesieniu do zidentyfikowanych kwestii (tj. kontroli w zakresie kryteriów mikrobiologicznych). " - wynika z raportu.
Polskie władze powiedziały, że zalecenia zostaną rozwiązane poprzez szkolenia, przypominanie urzędnikom o pewnych zasadach i zmienione listy kontrolne.
Źródło:
https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/details.cfm?rep_id=4440
Przeczytaj także
W roku 2021 odnotowano najwyższą w historii liczbę powiadomień w działalności każdego z komponentów Sieci Ostrzegania i Współpracy. W 2021 r. za pośrednictwem systemu RASFF przekazano 4607 powiadomień, ponadto wymieniono 2290 powiadomień o niezgodnościach, a informacje o podejrzeniu fałszerstwa przekazano 407 razy.
Coroczny przegląd opisany przez Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) pomagający określić obiektywną ocenę bezpieczeństwa i norm dotyczących żywności na przestrzeni czasu.
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.