Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

DG Sante dokonało przeglądu kontroli bezpieczeństwa produktów mlecznych w Polsce

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Audyt jednostki Komisji Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa DG Sante przyjrzał się przetwórstwie mleka i produktów mlecznych w Polsce.

Zdalny audyt DG Sante, przeprowadzony w marcu 2021 roku w Polsce wykazał, że system jest dobrze zaprojektowany, ale brak szkoleń i wewnętrznych audytów osłabia jego skuteczność.

Jak wykazał audyt, przetwory mleczne o tradycyjnym charakterze, które są przedmiotem handlu na szczeblu krajowym, są produkowane w niezatwierdzonych zakładach, co jest niezgodne z przepisami UE. Procedury zatwierdzania, rejestrowania i umieszczania w wykazie zakładów będących częścią łańcucha dostaw produktów mlecznych również nie są w pełni zgodne z przepisami UE - stwierdzili audytorzy.

Podsumowanie stwierdzonych problemów

Zespół audytorów zauważył braki w zrozumieniu lub wiedzy niektórych inspektorów, z którymi przeprowadzono rozmowy, w takich obszarach jak ocena kryteriów mikrobiologicznych dla Listeria monocytogenes w produktach mlecznych oraz procedury oparte na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Stwierdzili oni, że ma to negatywny wpływ na poziom kompetencji pracowników w zakresie kontroli urzędowych w tym sektorze.

Urzędowe badania produktów mlecznych pod kątem kryteriów mikrobiologicznych w 2018 i 2019 roku, wykryły Listeria monocytogenes w 32 partiach z 1.973 pobranych próbek i Salmonella w dwóch partiach z 695 badanych. Pobieranie próbek pod kątem kryteriów higieny procesu wykazało gronkowce koagulazo-dodatnie w 33 z 1 146 partii oraz E. coli w 22 partiach na 757 badanych.

Audytorzy stwierdzili, że kroki podjęte w przypadkach ostrzeżeń dotyczących produktów mlecznych nie były w pełni zadowalające i niezgodne z instrukcjami.

Alerty RASFF

Zespół kontrolny ocenił działania władz w związku z dwoma alertami RASFF w 2019 r., dotyczącymi wykrycia Salmonelli w mleku w proszku i Listeria monocytogenes w serze. W przykładzie Salmonelli jako przyczynę zidentyfikowano niezadowalającą higienę procesu na linii produkcyjnej. Władze zawiesiły działalność na tej linii, a następnie została ona zamknięta, ale nie pobrały próbek z innych partii, które mogły zostać wyprodukowane na tej samej linii, jak wymagają tego wytyczne.

W przypadku Listerii władze zauważyły niezgodność dopiero po 20 dniach. Opóźnienie to było związane z niezrozumieniem wymogów i działań, które należy podjąć w przypadku pozytywnych próbek poniżej limitu 100 jednostek tworzących kolonie na gram.

Podjęte działania niezadowalające

"Działania podjęte w przypadkach ostrzeżeń w ramach systemu wczesnego ostrzegania dotyczących przetworów mlecznych nie były w pełni zadowalające i nie były zgodne ze stosownymi instrukcjami. Ponadto działania naprawcze ograniczały się do zakładów objętych audytem, a właściwe organy nie wykorzystały uzyskanych informacji do poprawy ogólnego systemu kontroli w odniesieniu do zidentyfikowanych kwestii (tj. kontroli w zakresie kryteriów mikrobiologicznych). " - wynika z raportu.

Polskie władze powiedziały, że zalecenia zostaną rozwiązane poprzez szkolenia, przypominanie urzędnikom o pewnych zasadach i zmienione listy kontrolne. 

Źródło:

https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/details.cfm?rep_id=4440

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mleczarski

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.