Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.

Francuski parlament zatwierdził ustawę, której celem jest stopniowe ograniczanie stosowania azotynów w wędlinach i nakazał przegląd potencjalnych zagrożeń dla zdrowia do końca czerwca 2022.

Sole azotynowe są szeroko stosowane w wędlinach takich jak szynka, boczek czy kiełbasy, przedłużają trwałość przetworzonych mięs i nadają szynce gotowanej różowy kolor.

Jednak raport Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 roku sklasyfikował przetworzone mięso jako rakotwórcze, ponieważ peklowanie – przez dodanie azotanów lub azotynów lub wędzenie – może prowadzić do tworzenia potencjalnie rakotwórczych związków.

Zaproponowany przez posła z partii Modem – która jest częścią rządzącej koalicji prezydenta Emmanuela Macrona – nowy projekt ustawy powstrzymał całkowity zakaz od 2023 roku, ale wyznaczył harmonogram ograniczania stosowania azotynów.

Narodowa agencja zdrowia ANSES opublikuje raport na temat zagrożeń dla zdrowia związanych z azotynami do końca czerwca, po czym rząd będzie miał 12 miesięcy na nakreślenie trajektorii ograniczania lub stopniowego wycofywania środka konserwującego.

Wdrożenie nowej ustawy przypadłoby nowemu rządowi po wyborach prezydenckich w kwietniu.

„Nawet jeśli ta ustawa opóźni podjęcie decyzji w tej sprawie, zobowiązuje rząd i parlament do podjęcia decyzji w nadchodzących miesiącach” – zaznaczają we wspólnym oświadczeniu francuska organizacja zajmująca się jakością żywności Yuka oraz francuska organizacja pozarządowa Foodwatch.

Fabien Castanier, dyrektor federacji przemysłu wędliniarskiego FICT, powiedział, że jego grupa z zadowoleniem przyjęła fakt, że każda decyzja będzie oparta na raporcie naukowym.

Stwierdził, że azotyny są uważane za bezpieczne dodatki zgodnie z obecnym ustawodawstwem francuskim i europejskim, a francuski przemysł wędliniarski zużył już mniej azotynów – około 110 miligramów na kilogram – niż 150 mg/kg dozwolone przez przepisy UE.

Obecnie 90% wszystkich wędlin zawiera azotyny, ale niektóre z największych firm, takie jak należąca do Nesltle (NESN.S) Herta czy Fleury Michon (ALFLE.PA) już eksperymentują z produktami niezawierającymi azotynów, powiedział Castanier.

Powiedział jednak, że prawie 300 małych i średnich firm z tego sektora miałoby trudności z wytwarzaniem swoich produktów bez użycia azotynów, ponieważ brak środka konserwującego skróciłby okres przydatności do spożycia i zwiększyłby ryzyko infekcji bakteryjnej.

 

Źródło: https://www2.assemblee-nationale.fr/15/commissions-permanentes/commission-des-affaires-economiques/secretariat/a-la-une/examen-de-la-proposition-de-loi-relative-a-l-interdiction-progressive-des-additifs-nitres-dans-les-produits-de-charcuterie

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.