Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
Francuski parlament zatwierdził ustawę, której celem jest stopniowe ograniczanie stosowania azotynów w wędlinach i nakazał przegląd potencjalnych zagrożeń dla zdrowia do końca czerwca 2022.
Sole azotynowe są szeroko stosowane w wędlinach takich jak szynka, boczek czy kiełbasy, przedłużają trwałość przetworzonych mięs i nadają szynce gotowanej różowy kolor.
Jednak raport Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 roku sklasyfikował przetworzone mięso jako rakotwórcze, ponieważ peklowanie – przez dodanie azotanów lub azotynów lub wędzenie – może prowadzić do tworzenia potencjalnie rakotwórczych związków.
Zaproponowany przez posła z partii Modem – która jest częścią rządzącej koalicji prezydenta Emmanuela Macrona – nowy projekt ustawy powstrzymał całkowity zakaz od 2023 roku, ale wyznaczył harmonogram ograniczania stosowania azotynów.
Narodowa agencja zdrowia ANSES opublikuje raport na temat zagrożeń dla zdrowia związanych z azotynami do końca czerwca, po czym rząd będzie miał 12 miesięcy na nakreślenie trajektorii ograniczania lub stopniowego wycofywania środka konserwującego.
Wdrożenie nowej ustawy przypadłoby nowemu rządowi po wyborach prezydenckich w kwietniu.
„Nawet jeśli ta ustawa opóźni podjęcie decyzji w tej sprawie, zobowiązuje rząd i parlament do podjęcia decyzji w nadchodzących miesiącach” – zaznaczają we wspólnym oświadczeniu francuska organizacja zajmująca się jakością żywności Yuka oraz francuska organizacja pozarządowa Foodwatch.
Fabien Castanier, dyrektor federacji przemysłu wędliniarskiego FICT, powiedział, że jego grupa z zadowoleniem przyjęła fakt, że każda decyzja będzie oparta na raporcie naukowym.
Stwierdził, że azotyny są uważane za bezpieczne dodatki zgodnie z obecnym ustawodawstwem francuskim i europejskim, a francuski przemysł wędliniarski zużył już mniej azotynów – około 110 miligramów na kilogram – niż 150 mg/kg dozwolone przez przepisy UE.
Obecnie 90% wszystkich wędlin zawiera azotyny, ale niektóre z największych firm, takie jak należąca do Nesltle (NESN.S) Herta czy Fleury Michon (ALFLE.PA) już eksperymentują z produktami niezawierającymi azotynów, powiedział Castanier.
Powiedział jednak, że prawie 300 małych i średnich firm z tego sektora miałoby trudności z wytwarzaniem swoich produktów bez użycia azotynów, ponieważ brak środka konserwującego skróciłby okres przydatności do spożycia i zwiększyłby ryzyko infekcji bakteryjnej.
Przeczytaj także
Spadek pogłowia trzody chlewnej i wzrost pogłowia bydła w Polsce. Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach. Ostre zakazy we Włoszech w związku z ASF.
Firma ze wschodniej Holandii podejrzewana jest o fałszowanie dokumentacji mięsa z kurczaka w celu obniżenia należności celnych. W odrębnej operacji w Hiszpanii wykryto nielegalny zakład wprowadzający produkty z wieprzowiny.
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.