Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
Francuski parlament zatwierdził ustawę, której celem jest stopniowe ograniczanie stosowania azotynów w wędlinach i nakazał przegląd potencjalnych zagrożeń dla zdrowia do końca czerwca 2022.
Sole azotynowe są szeroko stosowane w wędlinach takich jak szynka, boczek czy kiełbasy, przedłużają trwałość przetworzonych mięs i nadają szynce gotowanej różowy kolor.
Jednak raport Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 roku sklasyfikował przetworzone mięso jako rakotwórcze, ponieważ peklowanie – przez dodanie azotanów lub azotynów lub wędzenie – może prowadzić do tworzenia potencjalnie rakotwórczych związków.
Zaproponowany przez posła z partii Modem – która jest częścią rządzącej koalicji prezydenta Emmanuela Macrona – nowy projekt ustawy powstrzymał całkowity zakaz od 2023 roku, ale wyznaczył harmonogram ograniczania stosowania azotynów.
Narodowa agencja zdrowia ANSES opublikuje raport na temat zagrożeń dla zdrowia związanych z azotynami do końca czerwca, po czym rząd będzie miał 12 miesięcy na nakreślenie trajektorii ograniczania lub stopniowego wycofywania środka konserwującego.
Wdrożenie nowej ustawy przypadłoby nowemu rządowi po wyborach prezydenckich w kwietniu.
„Nawet jeśli ta ustawa opóźni podjęcie decyzji w tej sprawie, zobowiązuje rząd i parlament do podjęcia decyzji w nadchodzących miesiącach” – zaznaczają we wspólnym oświadczeniu francuska organizacja zajmująca się jakością żywności Yuka oraz francuska organizacja pozarządowa Foodwatch.
Fabien Castanier, dyrektor federacji przemysłu wędliniarskiego FICT, powiedział, że jego grupa z zadowoleniem przyjęła fakt, że każda decyzja będzie oparta na raporcie naukowym.
Stwierdził, że azotyny są uważane za bezpieczne dodatki zgodnie z obecnym ustawodawstwem francuskim i europejskim, a francuski przemysł wędliniarski zużył już mniej azotynów – około 110 miligramów na kilogram – niż 150 mg/kg dozwolone przez przepisy UE.
Obecnie 90% wszystkich wędlin zawiera azotyny, ale niektóre z największych firm, takie jak należąca do Nesltle (NESN.S) Herta czy Fleury Michon (ALFLE.PA) już eksperymentują z produktami niezawierającymi azotynów, powiedział Castanier.
Powiedział jednak, że prawie 300 małych i średnich firm z tego sektora miałoby trudności z wytwarzaniem swoich produktów bez użycia azotynów, ponieważ brak środka konserwującego skróciłby okres przydatności do spożycia i zwiększyłby ryzyko infekcji bakteryjnej.
Przeczytaj także
-
18.02.2022
Informacje branżowe - mięso, styczeń 2022
Spadek pogłowia trzody chlewnej i wzrost pogłowia bydła w Polsce. Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach. Ostre zakazy we Włoszech w związku z ASF.
-
04.02.2022
Oszustwa żywnościowe w branży mięsnej – fałszowanie dokumentacji drobiu w Holandii, nielegalny zakład wprowadzający wieprzowinę w Hiszpanii
Firma ze wschodniej Holandii podejrzewana jest o fałszowanie dokumentacji mięsa z kurczaka w celu obniżenia należności celnych. W odrębnej operacji w Hiszpanii wykryto nielegalny zakład wprowadzający produkty z wieprzowiny.
-
27.01.2022
Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.