Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe - mięso, styczeń 2022

Kategoria: Biznes

Spadek pogłowia trzody chlewnej o 13% r/r

Na początku grudnia 2021 r. pogłowie trzody chlewnej w kraju wynosiło 10242,4 tys. sztuk i było mniejsze o 12,7% r/r, a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2021 r. – mniejsze o 7,2%. Stado loch na chów zmniejszyło się w porównaniu z grudniem 2020 r. o 19,7%, do poziomu 654,1 tys. sztuk, w tym pogłowie loch prośnych zmniejszyło się o 20,6% do 433,9 tys. sztuk. Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa: wielkopolskie (36,4%), mazowieckie (11,2%), łódzkie (9,9%) i kujawsko-pomorskie (9,7 %). Najmniejsze udziały (poniżej 1,5%) miały województwa: podkarpackie, lubuskie i małopolskie. Znaczna redukcja stad sugeruje ograniczenie podaży żywca w nadchodzących miesiącach.

Wzrost pogłowia bydła w Polsce o 1,5% r/r

Pogłowie bydła w grudniu 2021 r. liczyło 6371,5 tys. sztuk, i było wyższe o 1,5% r/r. Największy wzrost pogłowia wystąpił w grupie bydła w wieku 1 - 2 lat życia i wyniósł 6,1%. W strukturze stada największa zmiana dotyczyła udziału krów – spadek o 2,2 p. proc. w stosunku do grudnia 2020 r. Pogłowie cieląt poniżej 1 roku wzrosło w porównaniu do stanu pogłowia w grudniu 2020 r. o 3,8%, do poziomu 1800,1 tys. sztuk. Stado młodego bydła w wieku 1-2 lat powiększyło się r/r o 6,1% i osiągnęło poziom 1909,4 tys. sztuk. Pogłowie krów spadło w porównaniu z grudniem 2020 r. o ponad 102 tys. sztuk (o 4,3%) do poziomu 2289,0 tys. Sztuk

Po interwencji UOKiK sieci handlowe kupują wieprzowinę ze stref ASF

Mięso ze zdrowych zwierząt ze stref ASF jest bezpieczne dla ludzi i po badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski. Odmowa jego przyjęcia może stanowić nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej dużych podmiotów wobec hodowców trzody chlewnej. Dlatego prezes UOKiK sprawdził, czy takie praktyki są stosowane przez sieci handlowe i duże zakłady mięsne. W pierwszym etapie sprawdzono działania pięciu podmiotów. Natomiast łącznie, przez całe postępowanie, zweryfikowano 16 sieci handlowych oraz 18 dużych przetwórni. Dwie sieci - Biedronka i Dino – początkowo nie kupowały takiego mięsa, jednak po interwencji UOKiK zmieniły swoje praktyki i nie uzależniają obecnie przyjęcia bezpiecznego i przebadanego mięsa od miejsca jego pochodzenia. Postępowanie wykazało również, że jedna z sieci (Selgros Cash&Carry) nie kupuje aktualnie mięsa ze strefy czerwonej ze względu na ograniczenia techniczno-organizacyjne. Jednocześnie przedsiębiorca zmierza do wyeliminowania tych przeszkód, co pozwoli na przyjmowanie bezpiecznej wieprzowiny ze stref ASF.

Brak nowych ognisk ASF w Polsce

Na 31 stycznia, zgodnie z danymi GIW, w Polsce nie potwierdzono nowych ognisk ASF w stadach świń, natomiast odnotowano 124 przypadki u dzików. Potwierdzone przypadki ASF u dzików wskazują, że wirus nadal obecny jest w środowisku, jednak brak nowych ognisk świadczy o coraz lepszej bioasekuracji w stadach trzody chlewnej. Jednocześnie Resort Rolnictwa planuje dokładne zbadanie liczebności populacji dzików w Polsce, z wykorzystaniem dronów, a następnie zobligowanie Kół Łowieckich do realizowania sanitarnych odstrzałów dzików w ramach walki z ASF.

Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach o 29% w 2021 r.

Wg oficjalnych danych produkcja wieprzowiny wzrosła w Chinach o 29% w 2021 roku w porównaniu do roku 2020, pokrywając w znacznym stopniu spadki związane z epidemią ASF sprzed 2 lat. Produkcja w 2021 r. miała wynieść 52,96 mln t, niewiele poniżej 53,5 mln w 2017 r., ostatnim przed epidemią. Odbudowa stad była napędzana dużym wsparciem rządowym dla producentów, co uruchomiło budowę wielu ferm wielkoskalowych. Odbudowie podaży towarzyszą jednak ciągle ograniczenia popytu związane z wybuchającymi co jakiś czas ogniskami COVID-19.

Ostre zakazy we Włoszech w związku z ASF

W związku z wystąpieniem ASF w dwóch północnych regionach w 114 obszarach wiejskich zakazano polowań, grzybobrania, wędkowania, wędrówek pieszych oraz jazdy rowerem, a także wszelkich innych aktywności, które mogłyby prowadzić do bezpośredniego bądź pośredniego kontaktu z zakażonymi dzikami. Ograniczenia mają obowiązywać przez 6 miesięcy.

Ciągle trudna sytuacja brytyjskich producentów trzody

Odpływ siły roboczej z Wielkiej Brytanii doprowadził do braku pracowników i kumulacji ok 170 tys. sztuk trzody czekających na ubój. W październiku uruchomiono program wizowy z limitem 800 miejsc dla wykwalifikowanych pracowników, jednak otrzymano od chętnyc

Źródło: Agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.