Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ketogeniczna vs roślinna – naukowcy oszacowali ślad węglowy popularnych diet

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych porównali sześć popularnych diet pod względem ich śladu węglowego i jakości odżywczej. Najlepiej wypadła dieta wegańska i wegetariańska, najgorzej natomiast – dieta ketogeniczna i dieta paleo.

Pierwsze tego typu badanie

Badacze wykorzystali w swoich analizach dane kwestionariuszowe zebrane od 16 000 osób dorosłych w ramach ogólnokrajowego rządowego badania dotyczącego zdrowia i żywienia Amerykanów. Jak mówi jeden z autorów publikacji, prof. Diego Rose z Tulane University w Nowym Orleanie, pod względem wpływu na zmiany klimatu „(…) nikt wcześniej nie porównywał tych diet między sobą za pomocą ujednoliconej metodologii”.

Keto, paleo czy wege?

Najmniej korzystnym wyborem żywieniowym okazała się dieta ketogeniczna, która charakteryzuje się wysokim spożyciem tłuszczów i niskim węglowodanów. Generuje ona blisko 3 kg dwutlenku węgla na każde 1000 spożytych kalorii. Drugą najniższą pozycję uzyskała dieta paleo, w której wyklucza się zboża i strączki na rzecz mięsa, orzechów i warzyw. Nie tylko cechuje się ona niską ogólną jakością żywieniową, ale również wysokim śladem węglowym – 2,6 kg dwutlenku węgla na 1000 kalorii. Najlepsze parametry pod względem wpływu na środowisko otrzymano w przypadku diety wegańskiej, która uwalnia do atmosfery zaledwie 0,7 kg dwutlenku węgla na każde 1000 kalorii.

Najlepszy wybór dla zdrowia i planety?

W kategorii jakości zdrowotnej pierwsze miejsce przypadło diecie peskatariańskiej, za którą uplasowały się dieta wegetariańska i wegańska. Najpopularniejsza dieta „wszystkożerców” – stosowana przez 86% uczestników badania – znalazła się pośrodku stawki pod kątem zarówno jakości, jak i wpływu na klimat. Co ciekawe, na podstawie uzyskanych wyników naukowcy oszacowali, że gdyby osoby stosujące zwykłą dietę przeszły na prozdrowotną dietę śródziemnomorską bądź dietę DASH, pozwoliłoby to na zmniejszenie zarówno śladu węglowego, jak i poprawę jakości ich sposobu żywienia.

Argument za zmianą diety

„Zmiany klimatu to zdecydowanie jeden z najbardziej palących problemów naszych czasów, w związku z czym wiele osób zastanawia się nad przejściem na dietę roślinną”, mówi prof. Rose. „Bazując na naszych wynikach można stwierdzić, że taki krok pozwala zmniejszyć ślad węglowy i poprawić jakość naszego żywienia”.

Źródła: 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523005117?via%3Dihub
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230228205238.htm?fbclid=IwAR3haeiN6NhgGcvvqUlTlkxOC99zCEwUjq9vhDeLLpsaO8ZxzXAWsmpjd6c
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.