Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych porównali sześć popularnych diet pod względem ich śladu węglowego i jakości odżywczej. Najlepiej wypadła dieta wegańska i wegetariańska, najgorzej natomiast – dieta ketogeniczna i dieta paleo.
Pierwsze tego typu badanie
Badacze wykorzystali w swoich analizach dane kwestionariuszowe zebrane od 16 000 osób dorosłych w ramach ogólnokrajowego rządowego badania dotyczącego zdrowia i żywienia Amerykanów. Jak mówi jeden z autorów publikacji, prof. Diego Rose z Tulane University w Nowym Orleanie, pod względem wpływu na zmiany klimatu „(…) nikt wcześniej nie porównywał tych diet między sobą za pomocą ujednoliconej metodologii”.
Keto, paleo czy wege?
Najmniej korzystnym wyborem żywieniowym okazała się dieta ketogeniczna, która charakteryzuje się wysokim spożyciem tłuszczów i niskim węglowodanów. Generuje ona blisko 3 kg dwutlenku węgla na każde 1000 spożytych kalorii. Drugą najniższą pozycję uzyskała dieta paleo, w której wyklucza się zboża i strączki na rzecz mięsa, orzechów i warzyw. Nie tylko cechuje się ona niską ogólną jakością żywieniową, ale również wysokim śladem węglowym – 2,6 kg dwutlenku węgla na 1000 kalorii. Najlepsze parametry pod względem wpływu na środowisko otrzymano w przypadku diety wegańskiej, która uwalnia do atmosfery zaledwie 0,7 kg dwutlenku węgla na każde 1000 kalorii.
Najlepszy wybór dla zdrowia i planety?
W kategorii jakości zdrowotnej pierwsze miejsce przypadło diecie peskatariańskiej, za którą uplasowały się dieta wegetariańska i wegańska. Najpopularniejsza dieta „wszystkożerców” – stosowana przez 86% uczestników badania – znalazła się pośrodku stawki pod kątem zarówno jakości, jak i wpływu na klimat. Co ciekawe, na podstawie uzyskanych wyników naukowcy oszacowali, że gdyby osoby stosujące zwykłą dietę przeszły na prozdrowotną dietę śródziemnomorską bądź dietę DASH, pozwoliłoby to na zmniejszenie zarówno śladu węglowego, jak i poprawę jakości ich sposobu żywienia.
Argument za zmianą diety
„Zmiany klimatu to zdecydowanie jeden z najbardziej palących problemów naszych czasów, w związku z czym wiele osób zastanawia się nad przejściem na dietę roślinną”, mówi prof. Rose. „Bazując na naszych wynikach można stwierdzić, że taki krok pozwala zmniejszyć ślad węglowy i poprawić jakość naszego żywienia”.
Źródła:
Przeczytaj także
Total Diet Study (TDS) to nazwa nadana metodzie zalecanej przez FAO oraz WHO w celu określenia średnich stężeń substancji w diecie przeciętnego człowieka.
Produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, owoce oraz rośliny strączkowe, takie jak np. fasola i soczewica, groch, cieciorka powinny stanowić większą część naszej diety. Badania naukowe wskazują, że spożywanie głównie pokarmów roślinnych – produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców i strączków odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nowotworom i jest korzystne dla zdrowia.
Nowe badania wskazują, że spożywanie nie tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale również jej mniej szlachetnej odmiany – pozyskiwanej z wytłoczyn – niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.