Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki badania diety całkowitej - MEAL przeprowadzonego przez niemiecki Instytut BfR

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Total Diet Study (TDS) to nazwa nadana metodzie zalecanej przez FAO oraz WHO w celu określenia średnich stężeń substancji w diecie przeciętnego człowieka. Badane są przy tym substancje korzystne dla zdrowia oraz niepożądane. W połączeniu z informacjami pochodzącymi z badań spożycia, które ustalają średnie spożycie żywności przez konsumentów, można wyliczyć średnie całkowite spożycie substancji w żywności niezawodnie i szczegółowo z pomocą TDS.

Badania TDS prowadzone są obecnie w ponad 50 krajach na całym świecie.

Pierwsze takie badanie w Niemczech nosi nazwę BfR MEAL Study (Mahlzeiten für die Expositionsschätzung und Analytik von Lebensmitteln – Meals for the Exposure Assessment). BfR rozpoczął je w 2015 r. na zlecenie Federalnego Ministerstwa ds. Wyżywienia i Rolnictwa (BMEL), a zaplanowane było na siedem lat.

W badaniu MEAL oceniano zagrożenia dla zdrowia związane z przetworzoną i gotową żywnością. Badanie bierze pod uwagę cały asortyment żywności i analizuje każdą potrawę w stanie w jakim trafia ona na talerz i jest zwykle spożywana. Próbki następnie badano w laboratoriach pod kątem różnych grup substancji. Oprócz dodatków i zanieczyszczeń procesowych były to zanieczyszczenia środowiska, mikotoksyny, składniki odżywcze, środki ochrony roślin, leki weterynaryjne oraz substancje, które mogą przenosić się do żywności z opakowania. W jakim stopniu średnie stężenia substancji różnią się w poszczególnych produktach spożywczych w zależności od regionu, pory roku lub badany jest również typ produkcji (np. uprawa ekologiczna lub konwencjonalna).

Wyniki badania MEAL dostarczają cennych informacji na temat przydatnych testów do rutynowych kontroli. Szczegółowe tabele programu Excel zawierają zmierzone wartości metali ciężkich, takich jak arsen, ołów, kadm i rtęć, ale także ważnych składników, takich jak witaminy.

Można się z nimi zapoznać tu - https://www.bfr-meal-studie.de/de/public-use-file-einzelergebnisse.html

Źródło: https://www.bfr.bund.de/en/press_information/2023/02/results_of_the_meal_study_by_the_german_federal_institute_for_risk_assessment_accessible_now-310058.html

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.