Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena zagrożeń występujących w żywności – raporty hiszpańskiej agencji AESAN

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) opublikowała ostatnio serię raportów oceniających różne zagrożenia w żywności. Raporty oferują wgląd w Bacillus cereus, Cronobacter, Campylobacter, E. coli i wirus kleszczowego zapalenia mózgu w wybranych produktach spożywczych w Hiszpanii. Wyniki zostały zatwierdzone przez Komitet Naukowy AESAN i opublikowane w języku angielskim.

Jeden z dokumentów koncentruje się na zagrożeniach biologicznych, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności w Hiszpanii. Obejmuje Bacillus cereus i Cronobacter w mące, Campylobacter w mięsie innym niż drób, E. coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC) w wołowinie, surowym mleku i warzywach liściastych oraz wirusa kleszczowego zapalenia mózgu z powodu surowych produktów mlecznych. Dokument jest aktualizacją przeglądu z 2018 roku dotyczącego zagrożeń, które nie mają szczegółowych regulacji i nie są objęte oficjalnymi programami kontroli.

Prace nad Cronobacter, Bacillus cereus i Campylobacter

Cronobacter i Bacillus cereus są ważnymi zagrożeniami do rozważenia, ponieważ mogą przetrwać w sproszkowanych matrycach, takich jak mąki różnego pochodzenia. Chociaż zgłoszone ogniska nie wydają się wskazywać na wysoką częstość występowania, eksperci sugerują, że zboża i inne produkty również powinny być uwzględnione jako ważne w badaniach.

Campylobacter w mięsie jest kolejnym zagrożeniem, które wymaga uwagi ze względu na rozpowszechnienie w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła, owiec i świń, a także wzrost liczby próbek z wynikiem pozytywnym w badaniach. Chociaż mięso drobiowe było często wskazywane jako odpowiedzialne za zakażenie, istnieje duża liczba zachorowań u ludzi, które nie pochodzą z tego produktu.

Wyniki badań E. coli i kleszczowego zapalenia mózgu

E. coli i wirus kleszczowego zapalenia mózgu to kolejne zagrożenia, które wymagają uwagi. Ogniska choroby wystąpiły w Hiszpanii i wskazane jest kontrolowanie STEC w wołowinie, surowym mleku i warzywach liściastych. Potencjalne spożycie surowego mleka sprawia, że ważne jest zbadanie wirusa kleszczowego zapalenia mózgu w takich produktach i zebranie większej ilości danych.

W sprawozdaniach podkreślono również potrzebę określenia częstości występowania wieloopornych bakterii w żywności w Hiszpanii, zwłaszcza w artykułach gotowych do spożycia, takich jak sałatki i świeża żywność pochodzenia roślinnego.

Oprócz zagrożeń biologicznych w sprawozdaniach zaktualizowano również zagrożenia chemiczne mające znaczenie dla bezpieczeństwa żywności w Hiszpanii. Obejmują one aluminium, antymon, chrom, antrachinony, aflatoksyny w orzechach laskowych, melaminę, analogi bisfenolu A (BPA) oraz mikotoksyny Aspergillus.

Celem przeglądu jest zapewnienie punktu wyjścia dla ewentualnych badań, ponieważ brakuje dowodów na niebezpieczeństwo stwarzane przez te zagrożenia oraz szczegółowych przepisów dotyczących zawartości w żywności.

Ogólnie rzecz biorąc, sprawozdania te mają kluczowe znaczenie dla identyfikacji i rozwiązywania problemów związanych z różnymi zagrożeniami w żywności w Hiszpanii. Uważnie obserwując te zagrożenia, rząd hiszpański i organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności mogą pracować nad zmniejszeniem ryzyka chorób przenoszonych przez żywność i zapewnić, że żywność spożywana przez społeczeństwo jest bezpieczna i zdrowa.

Link do raportów AESAN: https://www.aesan.gob.es/en/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subdetalle/todos_informes.htm

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.