Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w kanadyjskich przepisach etykietowania produktów spożywczych.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Po wielu miesiącach pracy, 14 grudnia Kanadyjski Rząd oficjalnie opublikował w Part II of the Official Journal aktualizacje dotyczące wielu aspektów etykietowania żywności

Główne punkty rozporządzenia dotyczą sposobu zapisu wartości odżywczej, listy składników na etykiecie, wielkości porcji oraz zawartości cukrów. Poprawki mają prowadzić do lepszego zrozumienia etykiety przez konsumentów. Główne zmiany to:

- Nowa grafika: wyróżnienie porcji produktu oraz spożycia kalorii; dodatkowe informacje pozwalające konsumentowi zrozumieć oznaczenia (np. informacja dotycząca dziennego spożycia: 5% lub mniej – nie dużo/15% lub więcej – dużo)

- Zmiana wykazu minimalnych, obowiązkowych wartości odżywczych, które muszą zostać wykazane w informacji odżywczej oraz aktualizacja dziennych wartości referencyjnych określonych składników odżywczych

- Aktualizacja wartości referencyjnych (porcji) dla poszczególnych kategorii produktów w celu zachowania spójności z ewolucją rynku oraz zmianą przyzwyczajeń konsumentów

- Dodanie nowych wymagań dla deklaracji wartości odżywczej dla opakowań z ograniczoną ilością miejsca (małe opakowania

- Wszystkie barwniki będą deklarowane na opakowaniu poprzez podanie ich nazwy zwyczajowej.

- Informacje o alergenach będą bardziej czytelne i zrozumiałe

Producenci mają 5 lat na wprowadzenie zmian na etykietach (13 grudnia 2021). Wyjątkiem są poprawki dotyczące barwników spożywczych – w ich przypadku zmiany mają wejść w życie natychmiast. Co więcej zmiany nie mogą zostać wprowadzane na etykietach częściowo – etykiety muszą zostać dostosowane w całości za jednym razem.

Nowe oznaczenia zdrowotne mogą również zostać wprowadzone przez dystrybutorów i hodowców owoców i warzyw, aby łatwiej informować konsumentów o zdrowotnych walorach tych produktów.

 

Źródła:

  1. http://www.healthycanadians.gc.ca/eating-nutrition/label-etiquetage/changes-modifications-eng.php?utm_source=food_label_changes_16&utm_medium=banner_en&utm_campaign=hpfeaturebox

  2. CANADA GAZZETTE, PART II, Vol. 150, No. 25 Dec. 14, 2016

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.