Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w kanadyjskich przepisach etykietowania produktów spożywczych.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Po wielu miesiącach pracy, 14 grudnia Kanadyjski Rząd oficjalnie opublikował w Part II of the Official Journal aktualizacje dotyczące wielu aspektów etykietowania żywności

Główne punkty rozporządzenia dotyczą sposobu zapisu wartości odżywczej, listy składników na etykiecie, wielkości porcji oraz zawartości cukrów. Poprawki mają prowadzić do lepszego zrozumienia etykiety przez konsumentów. Główne zmiany to:

- Nowa grafika: wyróżnienie porcji produktu oraz spożycia kalorii; dodatkowe informacje pozwalające konsumentowi zrozumieć oznaczenia (np. informacja dotycząca dziennego spożycia: 5% lub mniej – nie dużo/15% lub więcej – dużo)

- Zmiana wykazu minimalnych, obowiązkowych wartości odżywczych, które muszą zostać wykazane w informacji odżywczej oraz aktualizacja dziennych wartości referencyjnych określonych składników odżywczych

- Aktualizacja wartości referencyjnych (porcji) dla poszczególnych kategorii produktów w celu zachowania spójności z ewolucją rynku oraz zmianą przyzwyczajeń konsumentów

- Dodanie nowych wymagań dla deklaracji wartości odżywczej dla opakowań z ograniczoną ilością miejsca (małe opakowania

- Wszystkie barwniki będą deklarowane na opakowaniu poprzez podanie ich nazwy zwyczajowej.

- Informacje o alergenach będą bardziej czytelne i zrozumiałe

Producenci mają 5 lat na wprowadzenie zmian na etykietach (13 grudnia 2021). Wyjątkiem są poprawki dotyczące barwników spożywczych – w ich przypadku zmiany mają wejść w życie natychmiast. Co więcej zmiany nie mogą zostać wprowadzane na etykietach częściowo – etykiety muszą zostać dostosowane w całości za jednym razem.

Nowe oznaczenia zdrowotne mogą również zostać wprowadzone przez dystrybutorów i hodowców owoców i warzyw, aby łatwiej informować konsumentów o zdrowotnych walorach tych produktów.

 

Źródła:

  1. http://www.healthycanadians.gc.ca/eating-nutrition/label-etiquetage/changes-modifications-eng.php?utm_source=food_label_changes_16&utm_medium=banner_en&utm_campaign=hpfeaturebox

  2. CANADA GAZZETTE, PART II, Vol. 150, No. 25 Dec. 14, 2016

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.