Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczna część chmielu marnuje się podczas procesu warzenia piwa

Kategoria: Procesy i Technologie

Chmiel (Humulus lupulus) jest uprawiany w celu zbierania żeńskich kwiatów, które nadają piwu głęboki smak, aromat i gorzki smak. Jest kluczowym składnikiem prawie każdego stylu piwa warzonego na całym świecie. Jednak pozostała część jego biomasy jest spalana lub składowana jako odpady rolno-przemysłowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Jokohamie opracowali sposób na wykorzystanie pozostałości chmielu poprzez przetworzenie tego odpadu na nanowłókna celulozy (CNF).

W ciągu ostatnich kilku lat popularność piwa rzemieślniczego wzrosła na całym świecie, uznanie konsumentów zyskały szczególnie te style piwa, przy warzeniu których wykorzystuje się o wiele więcej różnych rodzajów chmielu niż przy warzeniu tradycyjnych piw komercyjnych. W rezultacie produkcja chmielu w 2019 roku osiągnęła rekordowy poziom.

75 procent rośliny chmielu jest odpadem

Do produkcji piwa używa się tylko kwiatu chmielu. Według naukowców łodygi i liście, które stanowią około 75 procent biomasy produkowanej w uprawie chmielu, są zazwyczaj spalane lub wyrzucane po zbiorach. Technika przerobu tej biomasy na nanowłókna celulozowe opracowana przez japońskich naukowców powinna zredukować rosnące odpady i ślad węglowy przemysłu piwnego, a także ograniczyć surowce naftowe.

Technika przetwarzania chmielu japońskich naukowców

Zespół badawczy opracował technikę „przetwarzania” produktów odpadowych, wykorzystując łodygi chmielu jako surowiec do ekstrakcji nanowłókna celulozy - CNF. Od 2000 roku obserwuje się rosnące zainteresowanie CNF ze względu na ich wyjątkowe właściwości, w tym niską wagę oraz wysoką wytrzymałość i stabilność.

Dzięki tym zaletom oczekuje się, że CNF będą stosowane jako alternatywy pochodzenia roślinnego w celu zmniejszenia ilości tworzyw sztucznych na bazie ropy naftowej w różnych zastosowaniach przemysłowych, takich jak przemysł motoryzacyjny i mieszkaniowy, a także w przemyśle spożywczym.

Wcześniej CNF zostały z powodzeniem wyekstrahowane z drewna i odpadów rolno-przemysłowych, takich jak: liście ananasa, łodygi bananów, skórki grejpfruta, a nawet fusy po kawie.

Roślinne ściany komórkowe zbudowane są z mikrowłókien celulozowych, czyli bardzo małych i smukłych włókien, w matrycy złożonej z ligniny i hemicelulozy. Poszczególne składy chemiczne celulozy, hemicelulozy i ligniny różnią się znacznie w zależności od źródła włókien.

Korzystając z analizy składu chemicznego, japońscy naukowcy byli w stanie stwierdzić, że łodygi chmielu zawierały celulozę w proporcji prawie równej proporcji drewna.

Oznacza to, że ta technika nie tylko mogłaby zastąpić ropę naftową, ale zamiast drewna, można by wykorzystać odpady chmielowe jako alternatywne źródło CNF.

Źródło: https://www.researchgate.net/publication/352328916_Upcycling_of_Waste_Hop_Stems_into_Cellulose_Nanofibers_Isolation_and_Structural_Characterization

Wybierz temat: Opakowania Przemysł napojowy

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.