Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W jaki sposób nadać pełnię smaku piwom bezalkoholowym?

Kategoria: Składniki Żywności

Piwa bezalkoholowe to najbardziej dynamicznie rozwijający się trend na polskim i światowym rynku piw. Wpływ na to ma przede wszystkim zmiana stylu życia oraz kultura spożywania alkoholu. Piwo bezalkoholowe pojawiło się w pubach, restauracjach, na grillach oraz imprezach. Sięgają już po nie, nie tylko kierowcy, ale także osoby uprawiające aktywny tryb życia. Nawet w czasie pandemii, kiedy cały rynek browarniczy mocno zwolnił sprzedaż piwa bezalkoholowego rośnie w tempie dwucyfrowym. Dzięki takim wzrostom popularne „zerówki” stanowią prawie 5 proc. wolumenu całej branży i niecałe 6 proc. jej wartości.

Otrzymywanie piwa bezalkoholowego jest procesem złożonym, a doświadczeni piwowarzy posiadają swoje patenty, aby otrzymać produkt jak najlepszej jakości. W praktyce wyróżniamy dwie metody otrzymywania piwa bezalkoholowego: fizyczne i biologiczne.

Metody fizyczne polegają na usunięciu etanolu z tradycyjnie uwarzonego piwa za pomocą destylacji próżniowej lub odwróconej osmozy. Przy tych metodach należy pamiętać również, aby jak najmniej wpłynąć na pozostałe składniki piwa.

Metody biologiczne to przede wszystkim kontrolowana fermentacja, czyli nie dopuszczenie do tego, aby drożdże wyprodukowały zbyt dużej ilości alkoholu.

Coraz częściej w browarach używa się specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdży, które nie produkują alkoholu i możliwe jest wyprodukowanie piwa bezalkoholowego tradycyjną metodą. Ta metoda nie jest jednak pozbawiona wad, bo jak wiadomo produktem ubocznym fermentacji alkoholowej są estry i alkohole wyższe, które nadają bukiet smakowo-zapachowy piwu. Z tym problemem borykają się piwowarzy, którzy starają się wypełnić lukę sensoryczną np. olejkiem chmielowym.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów firma VIMAX stworzyła linię HopsVim®

HopsVim® to nic innego jak olejki chmielowe otrzymywane wyłącznie ze świeżo zebranych szyszek chmielu, odpowiednio przygotowane do bezpośredniego użycia w piwie poprzez bardzo dobrą rozpuszczalność. Dzięki HopsVim® możemy wzbogacić piwo bezalkoholowe o ciekawe nuty występujące naturalnie w różnych odmianach chmielu. Dzięki tej właściwości chmielu możemy nadać piwu świeży, intensywny oraz długotrwały aromat owoców egzotycznych, cytrusów, mango, kwiatów czy żywic, nie wpływając jednocześnie na poziom goryczy.

HopsVim® to nie tylko smak i aromat to także oszczędność i bezpieczeństwo. Dzięki HopsVim® zmniejszamy lub całkowicie rezygnujemy z granulatu chmielowego podczas chmielenia na zimno oraz pozbywamy się problemów i strat związanych z filtrowaniem chmielin. Unikamy także zjawiska tzw. hop creep, czyli wtórnej fermentacji i pojawiania się diacetylu w piwie.

Podsumowując, HopsVim® to:

  • odzwierciedlenie aromatu i smaku świeżo zebranych szyszek chmielu;
  • bardzo dobra rozpuszczalność nie tylko w piwie;
  • różne akcenty aromatyczne;
  • oszczędność;
  • uniknięcie strat związanych z filtrowaniem chmielin;
  • brak efektu wtórnej fermentacji i pojawiania się diacetylu.

VIMAX jest polskim producentem dodatków do żywności – partnerem wytwórców branży spożywczej. W ofercie naszej firmy znajdują się autorskie i oryginalne produkty aromatyzujące, a także wzbogacające składniki funkcjonalne. Specjalizujemy się w produkcji aromatów w tym aromatów naturalnych i ekstraktów roślinnych wzmacniających smak i zapach produktów spożywczych oraz premiksów funkcjonalnych wykorzystywanych do fortyfikacji żywności. Jako jedna z pierwszych polskich firm, uzyskaliśmy certyfikat pozwalający nam na produkcję aromatów i ekstraktów roślinnych BIO. Od 30 lat z powodzeniem wdrażamy na rynek zarówno klasyczne standardy jak również nowatorskie koncepty smakowe zgodne z trendami rynkowymi.

Źródła: Raport Kompani Piwowarskiej o piwach bezalkoholowych w 2020 roku

             Opracowania własne


Artykuł jest częścią opracowania - FoodFakty NAWIGATOR  - Piwo bezalkoholowe - rynek, surowce, technologie


 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł napojowy

Autor: VIMAX Małgorzata Rogiewicz

VIMAX Małgorzata Rogiewicz

Marcin Sadok
Technolog w firmie VIMAX Małgorzata Rogiewicz
Przemysł Napojów Alkoholowych

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.