Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność funkcjonalna dla osób starszych

Kategoria: Składniki Żywności

Wzbogacone „nuggetsy” z kurczaka

Dwie hiszpańskie firmy, grupa SADA oraz centrum technologiczne AINIA, opracowały żywność funkcjonalną o podwyższonej wartości odżywczej przeznaczoną specjalnie dla osób starszych. Zaprojektowano trzy produkty: purée z kurczaka i warzyw oraz „nuggetsy” z kurczaka wzbogacone w wapń i magnez, a także pakowanego próżniowo kurczaka w sosie własnym. Artykuły te stanowią odpowiedź na rosnącą potrzebę poszerzania oferty rynkowej dla seniorów, którzy oczekują wyrobów o wysokich walorach zdrowotnych, niewymagających żmudnej obróbki i gotowych do odgrzania w kuchence mikrofalowej.

Badanie preferencji konsumentów w starszym wieku

Pierwsza faza projektu polegała na przeprowadzeniu badań konsumenckich. Wykazały one, że seniorzy preferują produkty, które:

  • są podobne do tradycyjnych dań
  • sprzedawane są w przeźroczystych opakowaniach, dzięki którym widoczna jest zawartość
  • są przystosowane do łatwego odgrzania lub przygotowania w mikrofalówce
  • mają poręczne i łatwe do otwarcia opakowania
  • są zdrowe, mają mało kalorii i tłuszczu

W drugiej części projektu opracowano receptury produktów oraz ich opakowania, biorąc pod uwagę poszczególne parametry fizykochemiczne, organoleptyczne i odżywcze. Poddano również ocenie stopień ich akceptowalności przez osoby starsze, a także ustalono okres przydatności do spożycia.

Specyficzne potrzeby żywieniowe

Szacuje się, że w 2020 roku 30% populacji Unii Europejskiej będą stanowić osoby powyżej 65 r.ż. Z tego względu koniecznością jest przystosowanie branży spożywczej do zmian demograficznych tak, aby była ona gotowa zaspokoić popyt na produkty dla seniorów – atrakcyjne, odżywcze, a jednocześnie wygodne w przygotowaniu. Żywność dla osób starszych musi ponadto pokrywać specyficzne potrzeby tego segmentu społeczeństwa, który jest szczególnie narażony na niedobory substancji odżywczych. Przykładem może postępująca w zaawansowanym wieku sarkopenia, czyli utrata tkanki mięśniowej,  z powodu której osoby starsze wymagają zwiększonej podaży białka.

Współpraca z seniorami i opiekunami

„Nasze produkty na bazie kurczaka zostały opracowane z uwzględnieniem wyjątkowych potrzeb żywieniowych osób starszych. Zwróciliśmy też uwagę na łatwość ich przygotowania. Aby osiągnąć zadowalający efekt podjęliśmy bezpośrednią współpracę z seniorami, a także ludźmi, którzy na co dzień opiekują się niesamodzielnymi osobami w starszym wieku. Dzięki temu mogliśmy dokładnie poznać potrzeby tego sektora konsumentów i przygotować produkty o pożądanych cechach żywieniowych, sensorycznych i użytkowych. Warto podkreślić, że osoby starsze są świadome wpływu zrównoważonej diety na jakość ich życia”,  podsumowuje Manuel Ángel González z SADA.

Źródło:

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn