Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność funkcjonalna dla osób starszych

Kategoria: Składniki Żywności

Wzbogacone „nuggetsy” z kurczaka

Dwie hiszpańskie firmy, grupa SADA oraz centrum technologiczne AINIA, opracowały żywność funkcjonalną o podwyższonej wartości odżywczej przeznaczoną specjalnie dla osób starszych. Zaprojektowano trzy produkty: purée z kurczaka i warzyw oraz „nuggetsy” z kurczaka wzbogacone w wapń i magnez, a także pakowanego próżniowo kurczaka w sosie własnym. Artykuły te stanowią odpowiedź na rosnącą potrzebę poszerzania oferty rynkowej dla seniorów, którzy oczekują wyrobów o wysokich walorach zdrowotnych, niewymagających żmudnej obróbki i gotowych do odgrzania w kuchence mikrofalowej.

Badanie preferencji konsumentów w starszym wieku

Pierwsza faza projektu polegała na przeprowadzeniu badań konsumenckich. Wykazały one, że seniorzy preferują produkty, które:

  • są podobne do tradycyjnych dań
  • sprzedawane są w przeźroczystych opakowaniach, dzięki którym widoczna jest zawartość
  • są przystosowane do łatwego odgrzania lub przygotowania w mikrofalówce
  • mają poręczne i łatwe do otwarcia opakowania
  • są zdrowe, mają mało kalorii i tłuszczu

W drugiej części projektu opracowano receptury produktów oraz ich opakowania, biorąc pod uwagę poszczególne parametry fizykochemiczne, organoleptyczne i odżywcze. Poddano również ocenie stopień ich akceptowalności przez osoby starsze, a także ustalono okres przydatności do spożycia.

Specyficzne potrzeby żywieniowe

Szacuje się, że w 2020 roku 30% populacji Unii Europejskiej będą stanowić osoby powyżej 65 r.ż. Z tego względu koniecznością jest przystosowanie branży spożywczej do zmian demograficznych tak, aby była ona gotowa zaspokoić popyt na produkty dla seniorów – atrakcyjne, odżywcze, a jednocześnie wygodne w przygotowaniu. Żywność dla osób starszych musi ponadto pokrywać specyficzne potrzeby tego segmentu społeczeństwa, który jest szczególnie narażony na niedobory substancji odżywczych. Przykładem może postępująca w zaawansowanym wieku sarkopenia, czyli utrata tkanki mięśniowej,  z powodu której osoby starsze wymagają zwiększonej podaży białka.

Współpraca z seniorami i opiekunami

„Nasze produkty na bazie kurczaka zostały opracowane z uwzględnieniem wyjątkowych potrzeb żywieniowych osób starszych. Zwróciliśmy też uwagę na łatwość ich przygotowania. Aby osiągnąć zadowalający efekt podjęliśmy bezpośrednią współpracę z seniorami, a także ludźmi, którzy na co dzień opiekują się niesamodzielnymi osobami w starszym wieku. Dzięki temu mogliśmy dokładnie poznać potrzeby tego sektora konsumentów i przygotować produkty o pożądanych cechach żywieniowych, sensorycznych i użytkowych. Warto podkreślić, że osoby starsze są świadome wpływu zrównoważonej diety na jakość ich życia”,  podsumowuje Manuel Ángel González z SADA.

Źródło:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.