Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzbogacone „nuggetsy” z kurczaka
Dwie hiszpańskie firmy, grupa SADA oraz centrum technologiczne AINIA, opracowały żywność funkcjonalną o podwyższonej wartości odżywczej przeznaczoną specjalnie dla osób starszych. Zaprojektowano trzy produkty: purée z kurczaka i warzyw oraz „nuggetsy” z kurczaka wzbogacone w wapń i magnez, a także pakowanego próżniowo kurczaka w sosie własnym. Artykuły te stanowią odpowiedź na rosnącą potrzebę poszerzania oferty rynkowej dla seniorów, którzy oczekują wyrobów o wysokich walorach zdrowotnych, niewymagających żmudnej obróbki i gotowych do odgrzania w kuchence mikrofalowej.
Badanie preferencji konsumentów w starszym wieku
Pierwsza faza projektu polegała na przeprowadzeniu badań konsumenckich. Wykazały one, że seniorzy preferują produkty, które:
W drugiej części projektu opracowano receptury produktów oraz ich opakowania, biorąc pod uwagę poszczególne parametry fizykochemiczne, organoleptyczne i odżywcze. Poddano również ocenie stopień ich akceptowalności przez osoby starsze, a także ustalono okres przydatności do spożycia.
Specyficzne potrzeby żywieniowe
Szacuje się, że w 2020 roku 30% populacji Unii Europejskiej będą stanowić osoby powyżej 65 r.ż. Z tego względu koniecznością jest przystosowanie branży spożywczej do zmian demograficznych tak, aby była ona gotowa zaspokoić popyt na produkty dla seniorów – atrakcyjne, odżywcze, a jednocześnie wygodne w przygotowaniu. Żywność dla osób starszych musi ponadto pokrywać specyficzne potrzeby tego segmentu społeczeństwa, który jest szczególnie narażony na niedobory substancji odżywczych. Przykładem może postępująca w zaawansowanym wieku sarkopenia, czyli utrata tkanki mięśniowej, z powodu której osoby starsze wymagają zwiększonej podaży białka.
Współpraca z seniorami i opiekunami
„Nasze produkty na bazie kurczaka zostały opracowane z uwzględnieniem wyjątkowych potrzeb żywieniowych osób starszych. Zwróciliśmy też uwagę na łatwość ich przygotowania. Aby osiągnąć zadowalający efekt podjęliśmy bezpośrednią współpracę z seniorami, a także ludźmi, którzy na co dzień opiekują się niesamodzielnymi osobami w starszym wieku. Dzięki temu mogliśmy dokładnie poznać potrzeby tego sektora konsumentów i przygotować produkty o pożądanych cechach żywieniowych, sensorycznych i użytkowych. Warto podkreślić, że osoby starsze są świadome wpływu zrównoważonej diety na jakość ich życia”, podsumowuje Manuel Ángel González z SADA.
Źródło:
Przeczytaj także
Prawidłowa dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie w każdym wieku, również osób starszych. Zalecenia prawidłowego żywienia przewidują spożywanie codziennie przynajmniej pięciu porcji warzyw...
Jednym z najważniejszych i najtańszych działań prewencyjnych – umożliwiających ludziom w starszym wieku bycie aktywnym i zdrowym, w miarę możliwości bez obciążeń chorobowych i inwalidztwa – jest powszechna edukacja...
Instytut Żywności i Żywienia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. W pierwszym w Polsce Centrum Dietetycznym Online każda osoba dorosła będzie mogła odbyć profesjonalną konsultację...