Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W 2019 r. ceny skupu ziarna kształtowały się na niższym poziomie niż rok wcześniej (za wyjątkiem I kwartału), nie znalazło to jednak przełożenia w wynikach finansowych firm z branży przetwórstwa zbóż.
Odbudowa podaży ziarna w 2019r.
Po słabym 2018 r., kiedy na skutek suszy zbiory zbóż ogółem obniżyły się o około 5% w relacji rocznej, ubiegły rok przyniósł odbudowę podaży ziarna. W efekcie w jego II połowie ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o około 13% niższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś żyta o 14% r/r.
Wzrost przychodów, ale i kosztów w firmach przetwórczych
Niemniej, tańsze surowce rolne nie znalazły pełnego przełożenia w wynikach finansowych firm zajmujących się pierwotnym przetwórstwem zbóż. W 2019 r. przychody młynów wzrosły o 6,8% w relacji rocznej do 7,4 mld zł (dotyczy to jednostek zatrudniających powyżej 9 osób), ale koszty zwiększyły się o 7,1% do 7,1 mld zł. Przy czym najsilniejszy wzrost (o ponad 12%) odnotowano w odniesieniu do kosztów wynagrodzeń ze stosunku pracy, choć ich udział w kosztach ogółem sięga zaledwie 7%.
Zatrzymanie wzrostowej tendencji produkcji mąki pszennej
W rezultacie powyższego nieznacznie pogorszyły się wskaźniki rentowności branży – stopa zysku netto spadła z 4,25% w 2018 r. do 3,94% w 2019 r., zaś ROE z 11,62% do 11,36%. Jednocześnie warto dodać, że w ubiegłym roku zatrzymaniu uległa obserwowana od 2011 r. wzrostowa tendencja produkcji mąki pszennej. Według danych GUS, w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej, wyprodukowano 1,8 mln t maki pszennej, czyli o 0,5% mniej niż rok wcześniej. Z drugiej strony produkcja mąki żytniej zwiększyła się o ponad 9% do 0,2 mln t.
Niepewność sytuacji w dobie koronawirusa
W 2020 r. branża będzie działała w warunkach niespotykanej wcześniej niepewności. Rozprzestrzenianie się choroby COVID-19 wpłynęło pozytywnie na popyt na przetwory mączne – według danych GUS w samym marcu br. produkcja mąki pszennej w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób była o 20% wyższa niż rok wcześniej, kasz jęczmiennych i gryczanych – ponad 2-krotnie – zaś mąki żytniej o 8%. Niemniej, trudno ocenić na ile zmiany te są trwałe. Niewykluczone, że po uzupełnieniu zapasów konsumenci zmniejszą zakupy tego typu produktów. Ponadto istotnie spadło zapotrzebowanie ze strony sektora HoReCa.
Ryzyko zmniejszenia wielkości zbiorów
Jedocześnie rosną obawy co do wielkości tegorocznych zbiorów zbóż. Brak śniegu w miesiącach zimowych oraz bardzo niska ilość opadów atmosferycznych w ciągu ostatnich kilku tygodni istotnie pogorszyły kondycję roślin ozimych oraz utrudniają kiełkowanie i ograniczają wzrost roślin jarych. W przypadku braku deszczu do połowy maja br., plony zbóż mogą być o około 20-40% niższe wobec potencjalnych, choć na tym etapie dużo może się jeszcze zmienić. Niemniej, jest duże prawdopodobieństwo wzrostu cen skupu ziarna konsumpcyjnego, a tym samym kosztów działalności młynów.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W bieżącym sezonie dynamicznie rośnie sprzedaż pszenicy z UE na rynki trzecie. Na przełomie marca i kwietnia br. Polska należała do największych unijnych eksporterów tego zboża.
W ostatnich tygodniach rynek zbóż oraz roślin oleistych pozostaje bardzo rozchwiany. Początkowo ceny spadały pod wpływem taniejącej ropy, od połowy marca br. rosną ze względu na wzmożony popyt na trwałe artykuły zbożowe.
Spadki cen ropy naftowej oraz rozprzestrzeniający się koronawirus przekładają się na obniżki cen surowców rolnych.