Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

2019 r. - niewielkie pogorszenie wyników finansowych firm zajmujących się pierwotnym przetwórstwem zbóż

Kategoria: Biznes

W 2019 r. ceny skupu ziarna kształtowały się na niższym poziomie niż rok wcześniej (za wyjątkiem I kwartału), nie znalazło to jednak przełożenia w wynikach finansowych firm z branży przetwórstwa zbóż.

Odbudowa podaży ziarna w 2019r.

Po słabym 2018 r., kiedy na skutek suszy zbiory zbóż ogółem obniżyły się o około 5% w relacji rocznej, ubiegły rok przyniósł odbudowę podaży ziarna. W efekcie w jego II połowie ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o około 13% niższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś żyta o 14% r/r.

Wzrost przychodów, ale i kosztów w firmach przetwórczych

Niemniej, tańsze surowce rolne nie znalazły pełnego przełożenia w wynikach finansowych firm zajmujących się pierwotnym przetwórstwem zbóż. W 2019 r. przychody młynów wzrosły o 6,8% w relacji rocznej do 7,4 mld zł (dotyczy to jednostek zatrudniających powyżej 9 osób), ale koszty zwiększyły się o 7,1% do 7,1 mld zł. Przy czym najsilniejszy wzrost (o ponad 12%) odnotowano w odniesieniu do kosztów wynagrodzeń ze stosunku pracy, choć ich udział w kosztach ogółem sięga zaledwie 7%.

Zatrzymanie wzrostowej tendencji produkcji mąki pszennej

W rezultacie powyższego nieznacznie pogorszyły się wskaźniki rentowności branży – stopa zysku netto spadła z 4,25% w 2018 r. do 3,94% w 2019 r., zaś ROE z 11,62% do 11,36%. Jednocześnie warto dodać, że w ubiegłym roku zatrzymaniu uległa obserwowana od 2011 r. wzrostowa tendencja produkcji mąki pszennej. Według danych GUS, w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej, wyprodukowano 1,8 mln t maki pszennej, czyli o 0,5% mniej niż rok wcześniej. Z drugiej strony produkcja mąki żytniej zwiększyła się o ponad 9% do 0,2 mln t.

Niepewność sytuacji w dobie koronawirusa

W 2020 r. branża będzie działała w warunkach niespotykanej wcześniej niepewności. Rozprzestrzenianie się choroby COVID-19 wpłynęło pozytywnie na popyt na przetwory mączne – według danych GUS w samym marcu br. produkcja mąki pszennej w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób była o 20% wyższa niż rok wcześniej, kasz jęczmiennych i gryczanych – ponad 2-krotnie – zaś mąki żytniej o 8%. Niemniej, trudno ocenić na ile zmiany te są trwałe. Niewykluczone, że po uzupełnieniu zapasów konsumenci zmniejszą zakupy tego typu produktów. Ponadto istotnie spadło zapotrzebowanie ze strony sektora HoReCa.

Ryzyko zmniejszenia wielkości zbiorów

Jedocześnie rosną obawy co do wielkości tegorocznych zbiorów zbóż. Brak śniegu w miesiącach zimowych oraz bardzo niska ilość opadów atmosferycznych w ciągu ostatnich kilku tygodni istotnie pogorszyły kondycję roślin ozimych oraz utrudniają kiełkowanie i ograniczają wzrost roślin jarych. W przypadku braku deszczu do połowy maja br., plony zbóż mogą być o około 20-40% niższe wobec potencjalnych, choć na tym etapie dużo może się jeszcze zmienić. Niemniej, jest duże prawdopodobieństwo wzrostu cen skupu ziarna konsumpcyjnego, a tym samym kosztów działalności młynów.

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.