Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dynamiczny wzrost eksportu pszenicy z UE, w tym z Polski

Kategoria: Biznes

Wzrost zapotrzebowania na produkty trwałe, gromadzenie zapasów

Rozprzestrzenienie się wirusa SARS-CoV-2 mocno zdestabilizowało światową gospodarkę, co znalazło bezpośrednie przełożenie w cenach oraz wymianie handlowej ziarnem. Pierwszą reakcją konsumentów na pojawienie się COVID-19, było uzupełnienie zapasów produktów trwałych, w tym zbożowych. W rezultacie wzrosło (być może krótkotrwale) zapotrzebowanie na zboża konsumpcyjne, w tym przede wszystkim pszenicę, a co za tym idzie wzrosły jej ceny. Od połowy marca br. do początku kwietnia br. indeks globalnych cen pszenicy, opracowany przez Międzynarodową Radę Zbożową, zwiększył się o 8%.

Ograniczenia w eksporcie

Wobec tych zawirowań część krajów należących do liczących się eksporterów zbóż, zaczęła wprowadzać ograniczenia eksportowe, w celu ochrony rynku wewnętrznego (Rosja, Ukraina, Kazachstan, Rumunia – tylko w zakresie sprzedaży poza granice UE). To z kolei w jeszcze większym stopniu zwiększyło popyt na unijną pszenicę.

Wzrost eksportu unijnej pszenicy

Ogółem, od początku bieżącego sezonu 2019/20 do pierwszego tygodnia kwietnia br. (czyli w ciągu pierwszych 40 tygodni) eksport unijnej pszenicy poza granice Wspólnoty wyniósł 24,8 mln t, czyli był o 66% (9,8 mln t) wyższy wobec analogicznego okresu przed rokiem. 15% ziarna (3,6 mln t) trafiło do Algierii, co oznacza 13-proc. spadek w relacji rocznej. O 25% (do 2,4 mln t) wzrosły natomiast wysyłki do Arabii Saudyjskiej, zaś o 115% (do 1,8 mln t) do Maroka.

Z kolei w samym marcu br. kraje UE wyeksportowały 3,1 mln t pszenicy, czyli o 32% (0,8 mln t) więcej niż w analogicznym miesiącu przed rokiem oraz 2,2-razy więcej wobec 2018 r. Najwięcej sprzedała Francja - 1,63 mln t pszenicy, co jest najwyższym poziomem od 10 lat.

W rezultacie tych zmian, w raporcie z 9 kwietnia br. Amerykański Departament ds. Rolnictwa - USDA zwiększył prognozę eksportu pszenicy z UE do krajów trzecich o 1,5 mln t do 35,0 mln t, co oznacza wzrost o 10,2 mln t wobec poprzedniego sezonu.

Wzrost eksportu polskiej pszenicy

Ze względu na silne osłabienie złotego (z około 4,3 na początku marca br. do nawet 4,6 na początku kwietnia), konkurencyjna stała się też polska pszenica. Według informacji Sparks, w marcu br., jej eksport drogą morską wyniósł około 588 tys. t. Dla porównania, w marcu 2019 r. było to 202 tys. t. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w kwietniu wyeksportowane zostanie kolejne 300-400 tys. t.

Polska największym unijnym eksporterem na kraje trzecie

Dane Komisji Europejskiej wskazują natomiast, że w 39. oraz 40. tygodniu bieżącego sezonu (koniec marca - początek kwietnia) Polska była największym unijnym eksporterem pszenicy na rynki trzecie. W dwa tygodnie sprzedała 252 tys. t tego zboża, zaś Francja, znajdująca się na drugiej pozycji – 162 tys. t. Wiele wskazuje zatem na to, że eksport pszenicy z Polski w bieżącym sezonie przekroczy 3 mln t wobec 1,7 mln t wyeksportowanych w sezonie 2018/19.

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.