Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wzrost cen żywności w Polsce silniejszy niż przeciętnie w UE

Kategoria: Biznes

Według danych Eurostatu, w styczniu 2020 r. ceny detaliczne żywności w UE-27 (bez Wielkiej Brytanii) były o 2,8% wyższe niż rok wcześniej. W Polsce wzrost wyniósł 8,1% w relacji rocznej i był najsilniejszy w całej Unii.

Podobna sytuacja do Polski tylko na Węgrzech i w Bułgarii

Podobne tempo drożenia żywności odnotowano jedynie w Bułgarii (+8% r/r) oraz na Węgrzech (+7,9% r/r). W większości krajów Europy Zachodniej podwyżki nie przekroczyły 2,5%, zaś w Irlandii nastąpił spadek cen o 1,0% wobec stycznia 2019 r.

Rekordowo wysokie ceny owoców

Największy wpływ na zaistniałe zmiany miały wysokie (czasami rekordowo) ceny owoców – w przypadku Polski były one o 16,8% wyższe niż rok wcześniej, zaś średnio w Unii o 6%. Drugą kategorią żywnościową było mięso, które w ciągu roku w polskich sklepach podrożało aż o 14,3%, natomiast przeciętnie w UE o 5,6%.

Umiarkowany wzrost cen pieczywa i wyrobów zbożowych, tańsze surowce

W tym kontekście wzrost cen pieczywa i wyrobów zbożowych można uznać za umiarkowany. W Polsce, w styczniu br. produkty te były o 5,5% droższe wobec stycznia 2019 r., zaś średnio w Unii o 1,6%. Warto jednak dodać, że podobne podwyżki jak w Polsce odnotowano jedynie na Węgrzech (również o 5,5% r/r), a na kolejnym miejscu znalazły się Czechy (+3,9% r/r). Z kolei w Danii, Grecji i Portugalii artykuły zbożowe były tańsze (choć nieznacznie) niż rok wcześniej.

Patrząc od strony surowcowej, sytuacja przedstawiała się zupełnie inaczej. W styczniu br. w punktach skupu w Polsce pszenica była o 14,3% tańsza wobec stycznia 2019 r. Większe obniżki odnotowano jedynie w Finlandii (o 25,6%), natomiast w pozostałych krajach UE spadki były mniejsze.

Oleje i tłuszcze jedyną kategorią produktów ze spadkiem cen

Wracając do cen detalicznych, jedyną kategorią produktową, za którą trzeba było zapłacić mniej niż rok wcześniej, były oleje i tłuszcze. W Polsce spadek cen wyniósł 3,7%, zaś przeciętnie w UE – 2,6% w relacji rocznej.

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz obszar: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.