Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obniżone prognozy zbiorów rzepaku w UE w 2020 r. oraz sytuacja na rynku oleju palmowego

Kategoria: Biznes

Zbiory rzepaku większe od ubiegłorocznych, lecz produkcja jedna z najniższych od lat

Jeszcze w grudniu 2019 r. spodziewano się, że produkcja rzepaku w UE w 2020 r. wyniesie niecałe 18,5 mln t. Na początku lutego oczekiwano już jednak 18,05 mln t (w szacunkach uwzględniono również Wielką Brytanię, która wystąpiła z UE 31 stycznia br.). Jeśli prognozy z lutego zrealizują się, tegoroczne zbiory będą większe o 7% od ubiegłorocznych, ale wciąż będzie to drugi najsłabszy wynik produkcyjny od 2006 roku.

Utrudnione siewy przez niekorzystne warunki pogodowe

Podstawą do obniżenia prognoz była korekta w dół powierzchni zasiewów rzepaku. Analitycy Tallage szacują ją obecnie na 5,55 mln ha, czyli na poziomie zbliżonym do areału zasiewów pod ubiegłoroczne, niskie zbiory. Siewy rzepaku ozimego, podobnie jak przed rokiem, były utrudnione ze względu na skutki letniej suszy. Co więcej, w okresie późniejszym część plantacji ucierpiała w wyniku ulewnych deszczy.

Na niezmienionym poziomie w stosunku do grudnia ub.r. utrzymano prognozy przeciętnych plonów rzepaku. W 2020 r. mogą one wynieść 3,25 t/ha wobec 3,05 t/ha uzyskanych w 2019 roku.

Ceny rzepaku niższe niż w ubiegłym miesiącu m.in. przez koronawirusa

Obecnie ceny rzepaku na giełdzie MATIF kształtują się na poziomie ok. 400 EUR/t w kontrakcie najbliższym. 14 lutego br. w kontrakcie na maj 2020 r. wyniosły 399,5 EUR/t. Mimo że notowania w ostatnim tygodniu nieznacznie wzrosły, wciąż kształtują się na poziomie znacznie niższym niż przykładowo jeszcze w pierwszej połowie stycznia br., gdy przekraczały 410-415 EUR/t.

Jedną z przyczyn niższych cen jest rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa w Chinach, która wpłynęła na osłabienie popytu na wiele towarów, a w konsekwencji spowodowała ograniczenia w handlu.

Światowy wzrost eksportu oleju palmowego w sezonie 2019/20 wyraźnie spowolni

Według ekspertów Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), światowy eksport oleju palmowego zwiększy się o 2% w sezonie 2019/20, czyli tempo wzrostu wyraźnie wyhamuje w porównaniu do obserwowanego w latach wcześniejszych. Stanie się tak ze względu na ograniczoną podaż eksportową oleju w Malezji i Indonezji, wynikającą m.in. z rosnącego popytu wewnętrznego na ten surowiec. Jest to konsekwencją wprowadzenia na rynek ww. krajów biodiesla z zawartością oleju palmowego odpowiednio w wysokości 20 i 30%. Inną przyczyną ograniczonej dostępności oleju palmowego jest znaczące wyhamowanie jego produkcji. W Indonezji w sezonie 2019/20 zwiększy się ona zaledwie o 2,4%, co oznacza drugie najniższe tempo wzrostu w ciągu ostatnich 20 lat. Niższej produkcji oleju oczekuje się w Malezji.

Eksperci USDA prognozują, że światowy popyt na olej palmowy pozostanie wysoki. Aby został zaspokojony, niezbędne będzie sięgnięcie po zapasy. Najprawdopodobniej obniżą się one do poziomu najniższego od sezonu 2009/10. Wskaźnik zapasy do zużycia osiągnie wartość najniższą od 25 lat.

Źródło: www.agronomist.pl

 

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Anna Kitala
Ekspert rynków rolnych
Rynek oleistych i cukru

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.