Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W zakładzie mięsnym Animex Food w Starachowicach potwierdzono 38 przypadków zakażeń koronawirusem. Na kwarantannie przebywają pracownicy wraz z rodzinami - aż 350 osób. Mimo to firma podjęła decyzję o kontynuacji produkcji.
Początek zakażeń w zakładzie
Pierwszego pracownika z wynikiem dodatnim na obecność koronawirusa odnotowano 15 maja. Kilkadziesiąt osób podejrzanych o zakażenie prewencyjnie odsunięto od pracy. 21 maja liczba zakażeń zwiększyła się do 5. Animex Foods podjął decyzję o wprowadzeniu dodatkowych środków prewencyjnych w stosunku do pracowników zakładu, polegających m.in. na skierowaniu do domów osób z grupy podwyższonego ryzyka, tj. członków załogi powyższej 60 roku życia oraz pracowników zmagających się z niektórymi chorobami przewlekłymi.
Niepokojąca sytuacja w regionie
W poniedziałek firma poinformowała o łącznie 14 potwierdzonych przypadkach zakażenia koronawirusem. Wydała także oświadczenie, w którym wskazano na zewnętrzne źródło zakażeń:
„Animex Foods pragnie podkreślić z pełną stanowczością i odpowiedzialnością, że przyczyną rosnącej liczby zarażeń w zakładzie w Starachowicach nie jest rozprzestrzenianie się wirusa SARS-CoV-2 na terenie obiektu. Wzrost ilości pozytywnych wyników testów na obecność koronawirusa wśród pracowników tego zakładu stanowi odzwierciedlenie sytuacji epidemiologicznej w regionie i w głównej mierze jest efektem zarażania się poza miejscem pracy, które może być spowodowane rozluźnieniem obostrzeń oraz nieutrzymywaniem restrykcji, o czym informowały powiatowe służby sanitarne”- napisano w oświadczeniu.
Spotkanie w siedzibie firmy
Do wtorku liczba chorych wzrosła do 24, a kwarantannie poddano 350 osób. W związku z tym zorganizowano specjalne spotkanie w siedzibie Animex Foods, na którym głos zabrał rzecznik prasowy zakładu, Łukasz Dominiak.
„Monitorujemy sytuację, która jest dynamiczna. Tych zachorowań jest więcej niż w poniedziałek, ale nie chcemy jeszcze podawać dokładnej liczby. Wiele wyników jest weryfikowanych, niektóre są dodawane do statystyk, ale zdarzają się też takie, które ostatecznie są ujemne” – powiedział Dominiak.
Zgodnie z przyjętą procedurą, przedstawiciele spółki pozostają w bezpośrednim kontakcie z Sanepidem i podejmują działania zgodne z wytycznymi tych służb.
Dynamiczny wzrost potwierdzonych przypadków
W środę Animex Foods poinformował, że aż 38 pracowników miało pozytywny test na COVID-19. Na kwarantannie przebywają pracownicy wraz z rodzinami – 350 osób. Pomimo rosnącej liczby zakażeń wśród pracowników firma nie wstrzymała produkcji.
„Dysponujemy wieloma opiniami, między innymi WHO. Nie ma dowodów na to, że jedzenie szczególnie kumuluje wirusa. Żywność nie różni się od innych przedmiotów, jak na przykład klamka w drzwiach. Jeśli przestrzega się odpowiednich norm, to nie ma niebezpieczeństwa” - powiedział Łukasz Dominiak.
Animex Foods zapewnia o przestrzeganiu procedur
W środę zakład opublikował oświadczenie:
„Od samego początku stanu epidemicznego w kraju, Animex Foods wdrożył stale aktualizowane procedury wewnętrzne. Przyjęte regulacje zakładają między innymi obligatoryjne noszenie maseczek przez pracowników na terenie zakładu, obowiązkowe mierzenie temperatury czy ograniczenie do niezbędnego minimum wizyt osób z zewnątrz na terenie obiektów należących do spółki. Ponadto wprowadzono reorganizację czasu i miejsca pracy oraz korzystania ze stołówek zakładowych"
Źródła:
http://starachowice-net.pl/informator/news/koronawirus-komunikat-prasowy-animex-foods
http://starachowice-net.pl/informator/news/koronawirus-komunikat-prasowy-animex-foods-25-maja-2020-r
Przeczytaj także
Jak sprawdzają się zdalne audyty żywności. Jaką przyszłość kontroli zdalnych widzi rynek spożywczy. Czy certyfikacja Global GAP Remote stanie się standardem?
Nie będziemy w stanie osiągnąć pełnej zdolności produkcyjnej, ze względu na wszystkie zmiany, jakie wprowadziliśmy w związku z pandemią Covid-19 – informują przedstawiciele branży mięsnej w USA.
Do niedawna dezynfekcję wykonywały wyłącznie profesjonalne firmy Pest Control posiadające dużą wiedzę i doświadczenie. Przyczyna była prosta – odpowiedzialność za skutki nieskutecznej dezynfekcji – zdrowie i życie ludzi oraz stosowana weryfikacja skuteczności zabiegów poprzez badania laboratoryjne.