Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak sprawdzają się zdalne audyty żywności. Jaką przyszłość kontroli zdalnych widzi rynek spożywczy. Czy certyfikacja Global GAP Remote stanie się standardem?
Zdalna kontrola
Aby przeczytać artykuł musisz założyć i zalogować się na darmowym koncie czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Oczekuje się, że coraz więcej produktów „domowego użytku” będzie sprzedawanych głównie za pośrednictwem kanałów handlu elektronicznego. Konsumenci dostosowują się do nałożonych na nich ograniczeń i nastąpiła zmiana nawyków zakupowych.
Z uwagi na pandemię koronawirusa (COVID-19) mogą wyniknąć problemy z zaplanowanymi audytami, co może mieć wpływ na status certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jednostki certyfikujące przedstawiły swoje procedury i rozwiązania na zaistniałą sytuację.
W dniu 30 marca 2020 r. Komisja Europejska wydała Rozporządzenie w sprawie środków tymczasowych mających na celu ograniczenie ryzyka dla zdrowia ludzi, zwierząt i roślin oraz dobrostanu zwierząt podczas określonych poważnych zakłóceń w systemach kontroli państw członkowskich z powodu choroby koronawirusowej (COVID-19).