Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pandemia spowolni produkcję mięsa w Ameryce na kilka miesięcy

Kategoria: Biznes

W ostatnim czasie koronawirus rozprzestrzeniał się bardzo szybko wśród pracowników zakładów przerobu i pakowania mięsa w USA, wyłączając czasowo od pracy tysiące z nich i zabijając co najmniej 20 pracowników. Ponad 30 zakładów przetwórstwa mięsnego w USA - w tym kilka należących do JBS (największego w USA producenta mięsa wołowego) – musiało tymczasowo zastać zamknięte lub zmniejszyło produkcję. Przemysł mięsny spotkał się z krytyką za zbyt długie zwlekanie ze wdrożeniem środków bezpieczeństwa i instalacją osłon oddzielających pracowników na liniach. Ze względu na to, że podaż mięsa i przetworów mięsnych na rynku stała się problemem, wzrosła presja na ponowne otwieranie zakładów i utrzymywanie ciągłości ich pracy.

Dodatkowo prezydent Donald Trump wydał w kwietniu zarządzenie wykonawcze, w którym ogłosił, że zakłady mięsne są „infrastrukturą krytyczną” i przy użyciu ustawy o produkcji obronnej, nakazano by utrzymywać je otwarte, by pomóc w zapobieganiu niedoborom żywności. Związki zawodowe i pracownicy skrytykowali to zarządzenie, mówiąc, że zagraża ono pracownikom. Podczas gdy przemysł mięsny w dużej mierze je pochwalił, a firmy takie jak JBS ostrzegają, że powrót produkcji do pełnej wydajności zajmie trochę czasu.

Ponowne otwarcie zakładów produkcyjnych

Koncern JBS ponownie otworzył swoje zakłady w Minnesocie, Pensylwanii, Kolorado i Wisconsin, które zamknął w kwietniu z powodu epidemii Covid-19 wśród pracowników. Po ponownym otwarciu zakłady wytwarzają na poziomie ok. 70–95% swojej normalnej wydajności.

Około 6000 pracowników JBS, którzy ukończyli 60 lat lub cierpią na dodatkowe schorzenia, otrzymali polecenie pozostania w domu. Ponadto absencja pracowników obawiających się zarażenia wirusem nadal stanowi problem dla fabryk. Jednak firma zatrudniła 1000 nowych pracowników, z czego ok. połowa zajmuje się dodatkowymi procedurami dotyczącymi higieny i czystości w zakładach wprowadzonych ze względu na pandemię.

Podaż mięsa w USA

Pomimo obaw o podaż mięsa w amerykańskich sklepach spożywczych, analiza przeprowadzona przez Reuters wykazała, że amerykańskie dostawy mięsa za granicą gwałtownie wzrosły. Dostawy wieprzowiny spadły o około 40% od połowy marca w USA z powodu zamkniętych zakładów, ale dostawy wieprzowiny do Chin wzrosły ponad czterokrotnie w tym samym okresie, zgodnie z danymi USDA.

Nowy raport przygotowany przez CoBank wykazał, że nawet jeśli ograniczenie mocy przerobowych w amerykańskich zakładach mięsnych wystąpi tylko przez krótki czas, to prawdopodobnie będzie miało trwały wpływ na przetwórców mięsa, producentów, sprzedawców detalicznych i konsumentów w Ameryce. CoBank przewiduje, że zapasy mięsa dla sklepów spożywczych mogą spaść o 30%, co spowoduje wzrost cen wieprzowiny i wołowiny nawet o 20% w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Ponieważ analitycy i kadra kierownicza zakładów produkcyjnych nadal wyrażają obawy dotyczące produkcji w perspektywie najbliższych kilku miesięcy, firmy będą musiały znaleźć sposoby na wyprodukowanie wystarczającej ilości produktów, aby utrzymać zapasy w kraju i za granicą.

 

Źródło: https://www.fooddive.com/news/pandemic-will-hinder-meat-production-for-months-jbs-us-head-warns/578085/

https://www.reuters.com/article/jbs-results/update-1-brazils-jbs-reports-steep-q1-loss-as-forex-swings-hurt-bottom-line-idUSL1N2CW326

 

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.