Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe rozdanie na rynku wieprzowiny – silny spadek cen skupu

Kategoria: Biznes

Po blisko roku bardzo dobrych cen skupu trzody chlewnej, pierwsza połowa maja 2020 r. przyniosła ich silny spadek. Jak wynika z danych MRiRW, w drugim tygodniu maja 2020 r. przeciętna cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 5,16 PLN/kg, czyli o 17% mniej niż przed miesiącem i o 11% mniej w relacji rocznej.

Pandemia a sektor wieprzowiny

Jest kilka czynników, które wpływają na spadek cen skupu. Sektor wieprzowiny od początku pandemii był w relatywnie najlepszej kondycji na tle całej branży mięsnej. Najdłużej opierał się konsekwencjom COVID-19, jednak aktualnie i ta branża zaczęła coraz mocniej odczuwać skutki kryzysu, głównie ze względu na spadek popytu oraz zmiany na globalnym rynku.

Konsekwencje koronawirusa

Spośród wszystkich gatunków mięsa, przeciętne spożycie mięsa wieprzowego w Polsce jest najwyższe i w 2019 r. wyniosło 38 kg per capita. Niemniej osłabienie gospodarcze, spowodowane koronawirusem, rosnące obawy społeczne, a także niepewność na rynku pracy wpływają na spadek konsumpcji mięsa czerwonego i jego substytucję innymi źródłami białka (np. tańszym mięsem drobiowym). Zmniejszyła się również sprzedaż w kanale HoReCa.

Duży spadek eksportu i importu mięsa wieprzowego

Polska ma ujemny bilans handlowy, co oznacza, że więcej mięsa wieprzowego importuje, niż eksportuje. Według danych MRiRW, w okresie I-III 2020 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 91,2 tys. t, czyli o ponad 36% mniej r/r. Najsilniejsze spadki wolumenu eksportu odnotowano w przypadku USA (-82%), Włoch (-65%) i Niemiec (-31%). Z kolei import zmniejszył się jedynie o niespełna 6% i wyniósł 171,0 tys. t. Oznacza to, że ujemne saldo handlowe mięsem wieprzowym zwiększyło się do -79,8 tys. t, czyli aż o 106,5% w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.

Dynamiczna sytuacja na początku roku 2020

Sytuacja na krajowym rynku wieprzowiny uzależniona jest od tego, co dzieje się na rynku unijnym (szczególnie w Niemczech), a także globalnym. Według danych KE, w drugim tygodniu maja br. przeciętna cena skupu trzody chlewnej w UE (kl. S&E) wyniosła 167,1 EUR i była o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o niespełna 3% niższa r/r. Podaż żywca wieprzowego w UE nie uległa istotnym zmianom w ostatnim czasie. W okresie I-III 2020 r., o ponad 12% (r/r) zwiększył się również eksport produktów wieprzowych z UE+UK i wyniósł 1245 tys. t (c.w.). Popyt ze strony krajów azjatyckich pozostaje silny, jednak uległ pewnym modyfikacjom. Do Chin sprzedano 767 tys. t tych produktów, czyli aż o 69% więcej r/r. Zmniejszyły się natomiast zakupy ze strony Japonii (-15%), Korei Południowej (-40%), czy też Filipin (-51%).

Zwiększona konkurencja na rynku

Silną presję w kierunku spadku cen na światowym rynku wieprzowiny wywołuje sytuacja w Stanach Zjednoczonych, gdzie odnotowano rekordowe obniżki cen skupu, spowodowane znaczną nadpodażą żywca. Sytuacja ta jest w znacznym stopniu konsekwencją epidemii koronawirusa w tym kraju. Tylko w pierwszych dwóch miesiącach br., amerykanie wyeksportowali 567 tys. t produktów wieprzowych, czyli aż o 39% więcej r/r. Zwiększył się również eksport z Brazylii (+26%) i Kanady (+20%). W związku z tym unijni eksporterzy muszą w większym stopniu konkurować z tańszymi producentami wieprzowiny na świecie. Taka sytuacja powoduje presję w kierunku spadku cen w UE, a także w Polsce.

 

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.