Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

COVID-19 przyczyną spadku konsumpcji mięsa czerwonego na świecie i wyhamowania wzrostu spożycia drobiu

Kategoria: Biznes

Ze względu na rozprzestrzenianie się koronawirusa na świecie, globalny wzrost gospodarczy ulega spowolnieniu. To z kolei wpływa na zmniejszenie dochodu rozporządzalnego gospodarstw domowych, czego konsekwencją, w perspektywie średniookresowej, będzie spadek konsumpcji mięsa czerwonego na świecie.

Największy spadek w światowej konsumpcji wieprzowiny

Spadek ten w największym stopniu będzie dotyczył spożycia mięsa wieprzowego. Według prognoz USDA, w 2020 r. światowa konsumpcja wieprzowiny wyniesie około 93,4 mln t, czyli o 7,4% mniej r/r, m.in. ze względu na zmniejszenie zamówień ze strony food service. W przypadku wołowiny, spadek ten (według USDA) będzie niewielki. Jej globalna konsumpcja w 2020 r. prognozowana jest na około 59,6 mln t (w ekwiwalencie tuszy), czyli jedynie o 0,1% mniej w relacji rocznej. Naszym zdaniem jednak obniżka może być większa, biorąc pod uwagę znacznie ograniczony ruch w restauracjach, hotelach i innych lokalach gastronomicznych, czyli miejscach, gdzie realizowana jest znaczna część konsumpcji tego gatunku mięsa. W przypadku drobiu spodziewany jest wzrost spożycia o 1,4%, z poziomu 97,1 mln t w 2019 r. do 98,5 mln t w br.

Ukierunkowanie konsumentów na tańsze źródła białka zwierzęcego

Konsumenci na całym świecie będą zmieniać nawyki żywieniowe i przestawiać się na tańsze źródła białka zwierzęcego. W obliczu zawirowań ekonomicznych, popyt na mięso drobiowe, w porównaniu z mięsem czerwonym, będzie bardziej stabilny. Wynika to między innymi z faktu, że mięso drobiowe jest relatywnie tanim źródłem białka zwierzęcego. Dodatkowo jest ono powszechnie akceptowane kulturowo i religijnie na całym świecie.

Zmniejszenie światowej produkcji i handlu wołowiną

Według USDA, światowa produkcja wołowiny w 2020 r. nieznacznie, bo o 0,2% zmniejszy się r/r i wyniesie 61,5 mln t. Spowodowane jest to m. in. przebudową stada w Australii, co w większości rekompensowane jest przez wzrost produkcji w Brazylii, Chinach i Ameryce Północnej. Produkcja unijna prognozowana jest na 7,8 mln t, czyli o 1,3% mniej r/r. Ze względu na negatywne skutki ekonomiczne COVID-19, oczekuje się, że światowy handel wołowiną zmniejszy się o 2% r/r i wyniesie 10,7 mln t. Z UE zostanie wyeksportowane 0,32 mln t wołowiny, czyli o 3% mniej r/r.

Spadek globalnej produkcji wieprzowiny

Oczekuje się, że globalna produkcja wieprzowiny w br. wyniesie 94,3 mln t, czyli o 7,5% mniej r/r, co głównie wynika z dalszego, silnego zmniejszenia produkcji w Chinach. Odbudowa zdziesiątkowanego przez ASF pogłowia trzody chlewnej w Chinach przebiega powoli, a dodatkowo proces ten utrudniały problemy z COVID-19 w tym kraju. W związku z tym produkcja wieprzowiny prognozowana jest na 34 mln t, czyli o 20% mniej r/r. Spadek ten częściowo będzie rekompensowany przez wzrost produkcji w Brazylii, USA i UE27+UK.

Wzrost światowej produkcji drobiu i nieznaczny spadek w handlu

W 2020 r. światowa produkcja mięsa drobiowego wyniesie 100,5 mln t, czyli o 1,5% więcej niż przed rokiem, gdyż wzrost produkcji w Chinach, Brazylii i USA z nadwyżką zrekompensuje spadki w UE27+UK, Indiach, Tajlandii i Turcji. Globalny handel mięsem drobiowym zmniejszy się o 1,5% do 11,7 mln t. W przypadku UE oczekuje się zmniejszenia produkcji o 4% do 11,95 mln t, a w przypadku eksportu, o 6% r/r do 1,45 mln t.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.