Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koronawirus a sytuacja na rynku mięsa

Kategoria: Biznes

Sytuacja w Polsce, a także w UE, związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa jest niezwykle dynamiczna. Jej konsekwencje społeczne i ekonomiczne już są widoczne, a codziennie pojawiają się informacje o nowych zachorowaniach. Nie pozostaje to obojętne dla stanu całej gospodarki, w tym sektora mięsnego.

Obecnie w najtrudniejszej sytuacji znajdują się firmy, których głównym kanałem dystrybucji produktów mięsnych była HoReCa. Dodatkowo, każdy z sektorów tej branży ma swoje wyzwania, z którymi przychodzi mu się mierzyć, również w tym trudnym okresie.

Ujemny bilans handlowy na polskim rynku wieprzowiny

Na rynku wieprzowiny w Polsce utrzymuje się ujemny bilans handlowy. W 2019 r., wg danych MRiRW, wyniósł on -217 tys. t. Naszym głównym partnerem w handlu mięsem wieprzowym są Niemcy, dlatego też sytuacja w tym kraju ma bezpośredni wpływ na ceny skupu w Polsce. Ze względu na koronawirusa, na tzw. niemieckiej małej giełdzie wstrzymano notowania tuczników.

Potwierdzono pierwsze w 2020 r. ognisko ASF w stadzie świń w województwie lubuskim.

W przypadku rynku wieprzowiny sytuację dodatkowo utrudnia pojawienie się pierwszego w tym roku ogniska ASF. Jak wynika z danych GIW, na dzień 23.03.2020 r. w Polsce potwierdzono 1362 przypadki ASF u dzików i 1 ognisko u świń. Ognisko to zostało potwierdzone w województwie lubuskim. Występowanie ASF w Polsce znacznie utrudnia eksport produktów wieprzowych. Jak wynika z danych MRiRW, ceny skupu trzody chlewnej po osiągnięciu swojego wieloletniego maksimum w pierwszym tygodniu marca br. – 6,54 PLN/kg, w kolejnym tygodniu uległy obniżce do 6,45 PLN/kg. Spodziewamy się, że kolejne tygodnie mogą przynieść wyhamowanie na tym rynku.

Ptasia grypa powoduje ograniczenia w eksporcie polskiego drobiu

Rynek drobiu w Polsce ma wyraźną ekspozycję eksportową. Szacuje się, że ponad połowa krajowej produkcji drobiu sprzedawana jest za granicę, głównie do krajów UE. Od początku roku, ze względu na pojawienie się w Polsce ptasiej grypy, sektor drobiarski boryka się z ograniczeniami w eksporcie. W wyniku utraty statusu kraju wolnego od tej choroby nie jest możliwa m.in. sprzedaż do Chin. Aktualnie problemy w eksporcie dodatkowo potęgowane są przez utrudnienia w transporcie, wydłużone kolejki na granicach, czy zakłócenia w logistyce międzynarodowej (w całej branży mięsnej). Według danych MRiRW, w drugim tygodniu marca br. kurczęta brojlery przeciętnie skupowano po 3,49 PLN/kg, czyli o ponad 3% drożej niż przed miesiącem.

Trudny czas dla producentów bydła

Wydaje się, że w najtrudniejszej sytuacji są obecnie producenci bydła. Ponad 80% wyprodukowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport. Już od wielu miesięcy ceny skupu żywca utrzymują się na relatywnie niskim poziomie. Jest to konsekwencją m.in. tzw. afery leżakowej, w wyniku której popyt zagraniczny na polską wołowinę zmniejszył się. Sytuację tę aktualnie pogarsza kryzys epidemiologiczny we Włoszech, które są naszym głównym partnerem handlowym na tym rynku. W 2019 r. na Półwysep Apeniński trafiło blisko 82 tys. t świeżej i schłodzonej wołowiny, o wartości ponad 311 mln EUR. Prawdopodobnie na poprawę sytuacji będzie trzeba jeszcze zaczekać.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.