Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

ASF rozdaje karty na rynku wieprzowiny

Kategoria: Biznes

Wraz z początkiem nowego roku, wysokie ceny skupu żywca

Od początku 2020 r. na rynku wieprzowiny utrzymuje się wysokie ceny skupu żywca. Jak wynika z danych MRiRW, w okresie pierwszych trzech tygodni stycznia 2020 r., przeciętnie trzodę chlewną skupowano po 6,04 zł/kg, czyli o 48% drożej niż przed rokiem, ale o 6,5% taniej w porównaniu z grudniem 2019. Wysoki poziom cen skupu jest konsekwencją rozprzestrzeniania się ASF w Chinach. Wg USDA, produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w 2019 roku wyniosła 2,6 miliona t, czyli o 15% mniej r/r. Eksperci USDA prognozują, że w 2020 r. produkcja ta obniży się o kolejne 23% wobec 2019 roku i o 33% wobec 2018 roku.

Spadek eksportu wieprzowiny z Polski

W okresie I-XI 2019 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 415 tys. t, wobec 468 tys. t przed rokiem, co oznacza spadek o ponad 11% w relacji rocznej. Z kolei w tym samym okresie, do Polski zaimportowano 612 tys. t tego gatunku mięsa, wobec 707 tys. t przed rokiem, czyli o blisko 14% mniej r/r. W związku z powyższym deficyt handlowy Polski zmniejszył się z 239 tys. t do 197 tys. t, czyli o 18%, co korzystnie oddziałuje na ceny skupu na krajowym rynku.

Mimo ogólnej obniżki cen wieprzowiny, skup prosiąt rekordowo wysoki

Tendencje cenowe w Polsce podążają za sytuacją na rynku unijnym. W przypadku produktów wieprzowych, zarówno w UE, jak i w Polsce początek roku przyniósł obniżki cen. Według danych KE, w trzecim tygodniu stycznia br. przeciętna cena skupu wieprzowiny wyniosła 185,4 EUR/kg, czyli o 5% mniej niż przed miesiącem, ale o 37% więcej niż przed rokiem. Natomiast tendencja wzrostowa utrzymuje się w odniesieniu do cen prosiąt, które są rekordowo wysokie. Przeciętnie ich cena oscyluje wokół 66 EUR/szt. i jest o 4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 60% wyższa r/r.

Silny popyt importowy ze strony Chin w ubiegłym roku

W okresie I-XI 2019 roku z Unii wyeksportowano 4351 tys. t produktów wieprzowych, czyli o ponad 19% więcej niż przed rokiem. Wzrost ten napędzany był głównie przez eksport do Chin, który wyniósł 2172 tys. t, czyli aż o 73% więcej r/r. Tak silny wzrost popytu importowego ze strony Chin nie tylko zrekompensował mniejszą sprzedaż m.in. do Korei Południowej (-22%), na Filipiny (-18%), czy też Hongkongu (-9%) i Stanów Zjednoczonych (-22%), ale również wygenerował obserwowany wzrost.

Strach przed konsekwencjami w związku z rozprzestrzenianiem się choroby

Jak wynika z danych GIW, na dzień 29.01.2020 r. w Polsce nie potwierdzono ani jednego, nowego ogniska ASF u świń w 2020 roku. Natomiast pojawiają się kolejne przypadki ASF u dzików. Od początku roku potwierdzono 333 przypadki, zarówno na terenie Polski wschodniej, jak i na zachodzie kraju. W kontekście ASF, dla polskiego rynku wieprzowiny niezwykle ważna jest sytuacja w Niemczech. Dotychczas nie potwierdzono obecności tego wirusa u naszych zachodnich sąsiadów. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że w Polsce ASF obecny jest w powiatach graniczących z Niemcami, nie można wykluczyć, że choroba ta przeniesie się również do tego kraju. Taki scenariusz byłby podwójnie niekorzystny dla Polski. Z jednej strony Niemcy to ważny odbiorca handlowy, a z drugiej strony główny, unijny eksporter mięsa wieprzowego do Chin. Pojawienie się ASF w Niemczech mogłoby oznaczać wstrzymanie handlu z Państwem Środka i konieczność ulokowania nadwyżek produkcyjnych na rynku UE, co z kolei negatywnie wpłynęło by na ceny.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.