Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w woj. wielkopolskim oraz w lubelskim

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Lekarz Weterynarii informuje o otrzymaniu w dniu 2 stycznia 2020 r. w godzinach popołudniowych oraz 3 stycznia 2020 r. w godzinach porannych, wyników badań z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, potwierdzających wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w kolejnych 2 gospodarstwach.

Wyniki badań z dnia 2 stycznia 2020 r. potwierdziły wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie utrzymującym perlice, położonym w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim w województwie lubelskim. Jest to gospodarstwo kontaktowe, powiązane epizootycznie z trzema poprzednimi ogniskami HPAI stwierdzonymi w tej samej miejscowości. Gospodarstwo położone jest na obszarze zapowietrzonym, ustanowionym zgodnie z rozporządzeniem Wojewody Lubelskiego w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Wyniki badań z dnia 3 stycznia 2020 r. potwierdziły wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie utrzymującym kury nioski, położonym w gminie Przygodzice, w powiecie ostrowskim, w województwie wielkopolskim. Jest to pierwotne ognisko HPAI w tym województwie.

Służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu. 

W kolejnym komunikacie wydanym w dniu dzisiejszym zostaną wskazane numery ognisk wyznaczonych w powyższych gospodarstwach, po wprowadzeniu danych do systemu ADNS, służącego do notyfikacji wystąpienia określonych chorób zakaźnych zwierząt, na podstawie raportów otrzymanych od Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii w Lublinie i w Poznaniu.

Wszystkie Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące grypy ptaków.

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn