Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w woj. wielkopolskim oraz w lubelskim

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Lekarz Weterynarii informuje o otrzymaniu w dniu 2 stycznia 2020 r. w godzinach popołudniowych oraz 3 stycznia 2020 r. w godzinach porannych, wyników badań z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, potwierdzających wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w kolejnych 2 gospodarstwach.

Wyniki badań z dnia 2 stycznia 2020 r. potwierdziły wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie utrzymującym perlice, położonym w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim w województwie lubelskim. Jest to gospodarstwo kontaktowe, powiązane epizootycznie z trzema poprzednimi ogniskami HPAI stwierdzonymi w tej samej miejscowości. Gospodarstwo położone jest na obszarze zapowietrzonym, ustanowionym zgodnie z rozporządzeniem Wojewody Lubelskiego w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Wyniki badań z dnia 3 stycznia 2020 r. potwierdziły wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie utrzymującym kury nioski, położonym w gminie Przygodzice, w powiecie ostrowskim, w województwie wielkopolskim. Jest to pierwotne ognisko HPAI w tym województwie.

Służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu. 

W kolejnym komunikacie wydanym w dniu dzisiejszym zostaną wskazane numery ognisk wyznaczonych w powyższych gospodarstwach, po wprowadzeniu danych do systemu ADNS, służącego do notyfikacji wystąpienia określonych chorób zakaźnych zwierząt, na podstawie raportów otrzymanych od Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii w Lublinie i w Poznaniu.

Wszystkie Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące grypy ptaków.

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Autor:Główny Inspektorat Weterynarii
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.